Adventska bajka u centru Velike Gorice

Autor:

Turistička zajednica Velike Gorice

Zakoračite u adventsku čaroliju svega 20-ak kilometara od centra Zagreba, gdje će vas dočekati pravo Božićno selo, tete pričalice, Djed Božićnjak i njegovi pomagači, klizalište i brojne druge atrakcije, a Novu godinu dočekajte uz koncert Prljavog kazališta

Početkom prosinca Velika Gorica presvuče se u adventsko ruho. Tema ovogodišnjeg Adventa je crveni rubac – podgutnica, koju su još prema narodnim običajima djevojke i žene čvorom vezale izabranicima svoga srca pod vrat prije odlaska u vojnu službu, kao znak ljubavi i sjećanja na njih i dom. Prepustite se slatkim mirisima kuhanog vina i cimeta koji se osjećaju u zraku i divnim bojama i raznobojnim svjetlima kojima je Velika Gorica ukrašena u te blagdanske dane.

Adventska događanja već su se zahuktala na ulicama mnogih gradova, turističke agencije pozivaju na adventska putovanja u Europu, a mi želimo skrenuti pažnju na gradić u kojem svega dvadesetak kilometara od glavnog zagrebačkog trga, možete zakoračiti u čaroliju. Mogućnosti je mnogo. Do Adventa u Velikoj Gorici možete doći biciklom, javnim prijevozom, automobilom, vlakom, a najhrabriji mogu i dotrčati. Kako god krenete, sigurno nećete požaliti. Za svakoga će se nešto pronaći, od onih najmanjih pa do naših baka.

Božićno selo prepuno je jedinstvenih slamnatih skulptura koje je ekskluzivno za Veliku Goricu izradio akademski kipar Nikola Faller. FOTO: Turistička zajednica Velike Gorice

Najmlađe će zasigurno privući raskošno Božićno selo, prepuno jedinstvenih slamnatih skulptura koje je ekskluzivno za Veliku Goricu izradio akademski kipar Nikola Faller, a u kojem ih dočekuju tete pričalice, Djed Božićnjak i njegovi pomagači. Osim susreta s najdražim Djedicom, djeca će uživati u različitim predstavama, a svoje želje Djedici uputiti pismom koje će izrađivati na radionicama. Ne treba sve otkriti… Naravno, Božićno selo uvijek pripremi neko novo iznenađenje.

Tik do Božićnog sela, u Parku Plemenite općine Turopoljske, smjestilo se veliko klizalište. Klizanje pod svjetlima božićnih lampica zasigurno je doživljaj koji vrijedi isprobati.

U uredu Bake Božićnjak je izložba jaslica koje su rad učenika OŠ Eugena Kvaternika, a održavaju se i radionice i kvizovi te sadržaji za studente

Tik do zgrade Turističke zajednice grada Velike Gorice otvoren je Ured Bake Božićnjak. U bajkovitom šatoru kroz cijeli Advent odvijat će se razna događanja. Udruge lokalnih društava žena pripremat će i prodavati različite slatke i slane delicije za blagdanski stol. Učeničke zadruge prodaju svoje rukotvorine pa posjetitelji mogu nabaviti sve za unikatno uređenje svojih domova. U uredu Bake Božićnjak izložba je jaslica koje su rad učenika Osnovne škole Eugena Kvaternika. Događanja u ovom velikom, božićno ukrašenom uredu obogaćuju različite radionice i zanimljivi kvizovi, sadržaji za studente, srednjoškolce i odrasle.

Da tijekom boravka na Adventu u Gorici ne biste ostali gladni, pobrinuli su se vrijedni ugostitelji. Pripremili su razne blagdanske specijalitete, poput jela s Raclette sirom, bavarskih kobasica, peciva sa zeljem i buncekom, fritula, kuhanog vina i džina, tople rakije i još mnogo toga.

Svakako ne smijemo zaboraviti i veliku adventsku pozornicu na kojoj se svakodnevno izmjenjuju različiti izvođači, od lokalnih talenata do nastupa kulturno-umjetničkih društava, dječjih zborova i poznatih glazbenika.

Na blagdan sve Lucije, zaštitnice Turopolja, bit će posebno svečano jer je uz tu sveticu vezano i nekoliko običaja, a jedan od njih je i Navještaj božićnog svjetla. FOTO: Turistička zajednica Velike Gorice

Advent u Velikoj Gorici obiluje događanjima, a ima i jednu posebnost. Velika Gorica tijekom Adventa slavi Dan grada pa će 13. prosinca, na blagdan svete Lucije, biti posebno svečano. Sv. Lucija zaštitnica je Turopolja. Uz tu sveticu vezano je i nekoliko običaja, a jedan od njih je i Navještaj božićnog svjetla.

Sveta Lucija – Navještaj božićnog svjetla

Za svetu Luciju u narodu Turopolja vezano je nekoliko običaja. Tako bi nekada jedna od djevojaka, ogrnuta u bijelu plahtu, s lampašem i košaricom punom svijeća obilazila domove starih zadruga. U kućama bi bio mrak, a ona bi u svakoj kući zapalila novu svijeću dok bi joj ostale žene darivale orahe i lješnjake. Također, sijala se pšenica, a po visini pšenice proricalo se kakve će te godine biti urod. Govorilo se: „Kakva pšenica u tanjuru, takva u polju”

Brojnim događanjima Velikogoričani i njihovi gosti proslavit će taj dan, a vrhunac cjelodnevnog slavlja bit će koncert Prljavog kazališta.

Na velikoj adventskoj pozornici svakodnevno se izmjenjuju različiti izvođači, od lokalnih talenata i dječjih zborova do kulturno-umjetničkih društava

Mnoštvo adventskih događanja prilagođenih svim dobnim skupinama dobra su pozivnica za posjet Adventu u Gorici. Među događanjima svakako je atraktivno i paljenje adventskih svijeća kao i procesija svjetla kroz grad, a organizirat će se već tradicionalni doček Nove godine u Parku Plemenite općine Turopolje. Još je jedna od velikogoričkih posebnosti ne jedan već dva dočeka. Velika Gorica je grad koji posebnu pažnju posvećuje svojim najmlađim sugrađanima. Upravo zato za njih je organiziran poseban doček u predvečerje Stare godine.

Zato se prepustite zimskom ugođaju koji nam donosi prosinac i dođite što prije na neka od brojnih događanja koja su organizatori za vas pripremili. Očekuju vas zvuci božićnih zvončića, mirisi medenjaka, kuhanog vina i raznih oblizeka, programi za mališane, tinejdžere i odrasle, pokoji romantični ili čarobni instagramski kutak…

Vrijedni ugostitelji pripremaju blagdanske specijalitete poput jela s Raclette sirom, bavarskih kobasica, peciva sa zeljem i buncekom, fritula, kuhanog vina, džina i rakije. FOTO: Turistička zajednica Velike Gorice

Sve detaljnije informacije i program događanja na Adventu u Gorici možete pronaći na web stranici www.tzvg.hr te na stranicama Advent u Gorici na Instagramu i Facebooku.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.