A KAŽU: ‘PTIČJI MOZAK’ Otkriveno da vrane mogu brojati naglas

Autor:

Pixabay

Vrane mogu “brojati” naglas, a po svemu sudeći, sposobne su računati na razini malog djeteta, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilišta u Tübingenu u Njemačkoj i objavljeno u zanstvenom časopisu Science.

Utvrđeno je da proizvode određeni broj graktaja kao odgovor na vizualne ili slušne podražaje, što im omogućuje da na glas broje između jedan i četiri.

“Još nije poznato postoji li ta sposobnost kod drugih živih bića, osim kod ljudi. Pokazali smo da vrane mogu proizvoljno proizvoditi različite brojeve od jednog do četiri vokalizacije kao odgovor na znakove povezane s numeričkim vrijednostima”, objašnjava voditeljica istraživanja, neuroznanstvenica Diana Liao.

Sposobnost glasnog brojanja razlikuje se od razumijevanja brojeva. Zahtijeva ne samo razumijevanje, već i svrhovitu glasovnu kontrolu s ciljem komunikacije. Mi koristimo govor za brojanje brojeva i verbalizaciju količina.

Kada mala djeca uče brojati, učenje određenih brojeva povezanih s određenim količinama može potrajati. U međuvremenu, djeca ponekad koriste nasumične brojeve kako bi zbrojili glas. Umjesto da broje “jedan, dva, tri”, mogli bi reći “jedan, jedan, četiri” ili “tri, deset, jedan”. Broj vokalizacija je točan, ali same riječi su zbrkane.

Biološko podrijetlo simboličkog brojanja je nepoznato, ali budući da je poznato da vrane razumiju teške numeričke koncepte kao što je nula, Liao i njezini kolege smatraju da su upravo one dobar kandidat za istraživanje sofisticiranijih vještina.

Svoju su studiju proveli na tri vrane strvine (Corvus corone), koje su trenirali da proizvedu različit broj vokalizacija, između jedan i četiri, nakon što im se pokaže proizvoljan simbol ili zvučni znak. Nakon što su proizvele potreban broj graktaja, vrane su morale kljucati metu kako bi označile da su gotove.

Utvrđeno je da su sve tri vrane bile u stanju proizvesti točan broj graktaja kao odgovor na znakove, s povremenom pogreškom od jednog graktaja previše ili premalo.

Ovo je, kažu znanstvenici, slično načinu na koji mala djeca broje.

Zanimljivo je da su vrijeme i zvuk prve vokalizacije u sekvenci bili povezani s brojem vokalizacija koje su naknadno napravljene, a svaka vokalizacija u sekvenci imala je akustične značajke specifične za svoje mjesto u toj sekvenci.

Zbog vrana, fraza “ptičji mozak” zaslužuje novo značenje.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.