Plenković najavljuje: “Do rujna novi Zakon o izbornim jedinicama”

Autor:

20.1.2023., Zagreb - U NSK je odrzana 186. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković je na zadnjem koalicijskom sastanku, kako javlja Jutarnji list, svoje partnere obavijestio o donošenju novog Zakona o izbornim jedinicama do kraja rujna ove godine – i to “uz najmanje štete i s najmanje intervencija”.Ali, kako se doznaje, u postojeće gabarite od 10 izbornih jedinica gdje svaka bira po 14 zastupnica ili zastupnika neće se previše ili skoro uopće intervenirati.

Dalje je naveo kako ne želi da HDZ sudjeluje na izborima za koje netko može reći da su neustavna, te da će na sljedećim izborima svaki glas građana biti od iste težine.  Najvažnija poruka koju su koalicijski partneri dobili tom Plenkovićevom najavom zaključak je da definitivno neće biti prijevremenih parlamentarnih izbora.

Potkraj 2022. predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je da ne može zamisliti da bi se i sljedeći izbori održali prema postojećem zakonu, jer bi bili neustavni. Na velika odstupanja u broju birača između pojedinih izbornih jedinica koja su veća od pet posto u odnosu na prosjek, što se po zakonu može tolerirati, Ustavni je sud upozorio još 2010. i pozvao Sabor da to otkloni.Dosad se, međutim, ništa nije poduzelo, a odstupanja u broju birača na prošlim izborima toliko su narasla da je prvi put postalo upitno bi li se mogla formirati Vlada da su glasovi svih birača vrijedili jednako.

Smanjenje broja stanovnika i posebno velika iseljavanja iz pojedinih krajeva, poput Slavonije, dodatno su smanjili broj birača u dijelu izbornih jedinica, pa je u nekim krajevima zastupniku za izbor potrebno znatno manje glasova nego u drugima.

Ustavni je sud opet otvorio raspravu o (ne)ustavnosti Zakona o izbornim jedinicama, a odluka bi trebala biti donesena u prvim mjesecima ove godine. Plenković na koalicijskom sastanku nije rekao što će se mijenjati u Zakonu, nego je samo naveo da postoji nekoliko mogućnosti te da će im ih predstaviti.

U HDZ-u kažu da unutar stranke još nisu otvoreni razgovori o izbornim jedinicama i ne zna se za kojim će se rješenjem posegnuti, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.