SAD trese Powerball lutrijska groznica

Autor:

epa10292725 A lottery game machine displays the 1.9 billion USD Powerball prize at the Casa Laundromat in Alexandria, Virginia, USA, 07 November 2022. The Powerball jackpot has reached 1.9 billion dollars, the largest jackpot of a national lottery in history, with the next drawing set for 07 November. A potential winner has a lump-sum option of an estimated 929.1 million US dollars.  EPA/SHAWN THEW

EPA/SHAWN THEW

Izvlačenje za rekordni US Powerball jackpot od 1,9 milijardi dolara (1,7 milijardi funti) odgođeno je, objavili su organizatori.

Novo izvlačenje, koje nije imalo dobitnika više od tri mjeseca nakon 40 uzastopnih pokušaja, trebalo je biti izvučeno u ponedjeljak navečer.

Ali organizatori su za Associated Press rekli da je događaj odgođen, jer je lutriji koja je sudjelovala trebalo više vremena za obradu nekih listića. Nije navedeno točno vrijeme ponovnog izvlačenja.

Međutim, Udruga savezne lutrije, koja vodi izvlačenje, rekla je da i dalje planira “večeras održati izvlačenje Powerballa”. Izgledi za osvajanje jackpota su jedan prema 292,2 milijuna, kaže Powerball.

Kada je sljedeći datum izvlačenja Powerballa?

Izvlačenje u ponedjeljak bilo je zakazano za 23:30 po američkom vremenu.

Prethodni svjetski rekordni jackpot izvučen je 2016., kada je 1,59 milijardi dolara podijeljeno između tri igrača Powerballa.

“Kao i ostatak Amerike i svijeta, mislim da svi jedva čekamo saznati kada će ovaj povijesni jackpot na kraju biti osvojen”, izjavio je Drew Svitko, predsjednik Powerball Product Group.

Iako nitko nije preuzeo subotnju pobjedničku nagradu, bilo je 16 listića koji su pogodili pet glavnih brojeva pa  bi svaki osvojio milijun dolara. Drugi listić – izvučen u Kentuckyju – osvojio je 2 milijuna dolara, dok je 219 listića diljem SAD-a osvojilo 50.000 dolara, a 51 150.000 dolara.

Samo je još jedan Powerball jackpot dosegao 41 uzastopno izvlačenje. Izvlačenje za 2021. završilo je s pobjednikom koji je osvojio 700 milijuna dolara u Kaliforniji.

Kako se igra Powerball?

Lističi za Powerball koštaju 2 dolara, a pobjednik ima mogućnost odabrati paušalno plaćanje, koje se trenutno procjenjuje na 929 milijuna dolara za izvlačenje u ponedjeljak.

Dobitnici također mogu odabrati primanje punog iznosa u vidu anuiteta koji se isplaćuju tijekom 29 godina, ali gotovo svi dobitnici odlučuju se za opciju isplate gotovine unaprijed.

Igra, koja je započela 1992., igra se u 45 od 50 američkih saveznih država, u glavnom gradu Washingtonu i na američkim teritorijima Portorika i Djevičanskih otoka.

Listić mora iamti svih šest izvučenih brojeva da bi se osvojio jackpot. Ako više dobitnika odabere istu kombinaciju brojeva u izvlačenju, jednako će podijeliti jackpot.

Dobici podliježu saveznim porezima između 24% i 37% i, u većini slučajeva, državnim porezima. Samo 10 država nema državne poreze.

Na nekoliko lokacija, poput New Yorka, dobici također podliježu lokalnim porezima.
Jackpot je posljednji put osvojen 3. kolovoza, kada se vlasnik dobitnog listića odlučio za jednokratnu uplatu od 206,9 milijuna dolara.

U srpnju je listić “Mega Millions” prodana u Illinoisu osvojila 1,34 milijarde dolara.

Igrači moraju imati najmanje 18 godina, ali neke su države postavile dobnu granicu na 21. Neke države također dopuštaju pobjednicima da ostanu anonimni.

Zašto postoji tako veliki jackpot?

Ovaj rekordni jackpot djelomično se pripisuje promjenama koje je lutrija unijela 2015. Kako bi se povećala prodaja, lakše je osvojiti manje nagrade – ali jackpot teže.

Uveli su promjenu, posebno uključujući mogućnost odabira pet brojeva od jedan do 69 umjesto od jedan do 59 prema prethodnim pravilima.

Igrači također biraju Powerball, svoj šesti broj, od jedan do 26, umjesto dosadašnjeg do 35.

To je povećalo izglede za glavnu nagradu s jedan prema 175,2 milijuna na trenutnih 1 prema 292,2 milijuna.

Ovo nije prvi put da su pravila igre lutrije prilagođena, pravila su redovite promjene u svojoj 30-godišnjoj povijesti, a nedavno je dodano i izvlačenje ponedjeljkom navečer.

Može li se Powerball igrati izvan SAD-a?

Lističi za Powerball mogu se kupiti iz inozemstva online. Sudionici ne moraju biti državljani niti rezidenti SAD-a.

Međutim, dobitke je potrebno zatražiti u državi kojoj listić pripada.

Za stanovnike SAD-a to znači da će oni koji žive u državama koje ne sudjeluju u Powerballu morati putovati kako bi preuzeli dobitke.

Slična pravila vrijede i za druge lutrijske igre.

U 2015., 37-godišnji Iračanin iz Bagdada osvojio je 6,4 milijuna dolara “Megabucks” jackpot u Oregonu nakon što je kupio listić putem web stranice sa sjedištem na Malti.

Dobitnici na lutriji također su prijavljeni u brojnim drugim zemljama, uključujući Australiju i El Salvador.

Tko je vlasnik Powerballa?

Powerball koordinira Multi-State Lottery Association (MUSL), američka neprofitna organizacija koja se sastoji od 38 državnih lutrija iz cijelog SAD-a, Washington DC-a, Portorika i Američkih Djevičanskih Otoka. Osnovan je 1987., a svoju prvu igru, Lotto America, lansirao je sljedeće godine.

Organizacija pruža niz usluga svojim sastavnim članicama, kao što je razvoj igara, središnje računovodstvo i stvarno provođenje izvlačenja lutrije.

Novac od prodaje ulaznica odlazi i na novčanu nagradu, a ostatak na državne lutrije koje sudjeluju u Powerballu, kao i na provizije trgovaca.

Prema Sjevernoameričkom udruženju državnih i pokrajinskih lutrija, prodaja lutrije u SAD-u iznosila je ukupno više od 91 milijarde dolara u fiskalnoj godini 2019.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.