Od jeseni skuplje grijanje preko gradskih toplana

Autor:

22.02.2022., Zagreb - Konture grada Zagreba u rano jutro sa 17 kata hotela Westin. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Stanovnicima Zagreba, Osijeka, Siska, Velike Gorice, Samobora i Zaprešića – poskupljuje grijanje! HEP toplinarstvo od sljedeće će ogrijevne sezone povećati cijene grijanja za stanovnike koji se griju preko gradske toplane. Troškovi proizvodnje, distribucije i opskrbe toplinskom energijom višestruko su porasli, ali još nisu poznate nove tarife po kojima će građani plaćati grijanje.

Nakon što su stare mjesecima pucale, postavljaju se nove vrelovodne cijevi. S njima, čini se, dolaze i nove cijene grijanja za građane koji se griju preko toplane.

HEP objašnjava da su posljednji put ove cijene mijenjali prije deset godina, a od tada su ulazni troškovi višestruko porasli, primjerice veleprodajna cijena plina za čak 1500%.

“Uzevši u obzir nastavak rasta troškova poslovanja, korekcija cijena toplinske energije je neizbježna. S tim ciljem, u ovom se trenutku pripremaju podloge za podnošenje zahtjeva Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA-i) za utvrđivanje iznosa tarifnih stavki za proizvodnju i za distribuciju toplinske energije”, ističu u HEP-u.

A dok se točan iznos tarifnih stavki ne utvrdi, o novim cijenama za sada možemo samo nagađati, što su nam potvrdili i u Hrvatskoj stručnoj udruzi za plin.

“U ovom slučaju možemo govoriti o tome da je cijena energenata s kojim se proizvodi ta toplinska energija skočila i do pet puta više nego prošle godine u ovom periodu tako da možemo reći da bi ona trebala biti opravdana, rekao je za HRT Dalibor Pudić iz Hrvatske stručne udruge za plin.

U Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača telefoni već zvone. Korisnici strahuju od novih ovrha jer račune i sada teško plaćaju.

“Bit će situacija još gora zato što je vlada u veljači smanjila taj PDV na grijanje pa se cijena trebala smanjiti. Sad ako dolazi poskupljenje izgubit će se taj efekt, kao što je bilo i s poskupljenjem hrane i onda se ljudi javljaju očajni i razočarani”, kaže Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Kakva god bila odluka nadležne agencije, korisnici HEP Toplinarstva u čak šest hrvatskih gradova mogu se samo nadati blagoj zimi.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.