56 MILIJARDI $ Bitcoin na novoj rekordnoj razini iznad 3.400 dolara

Nacional

Virtualna valuta bitcoin dosegnula je u ponedjeljak novu rekordnu razinu iznad 3.400 dolara nakon snažnih oscilacija u proteklih mjesec dana, izvijestili su britanski mediji.

Virtualna je valuta u ponedjeljak prema cjenovnom indeksu Coindesk Bitcoin poskočila na 3.451,86 dolara, prenosi BBC.

Proteklog vikenda premašila je razinu od 3.000 dolara, čime je tržišna vrijednost svih postojećih bitcoina prekoračila 56 milijardi dolara.

Tokom srpnja vrijednost bitcoina snažno je oscilirala pod utjecajem nagađanja o sukobu među pristašama. U žarištu je bila sporija obrada transakcija, prouzročena popularnošću financijske tehnologije, te su se pojedini korisnici žalili da su u svibnju morali čekati potvrdu tri i više dana.

Naknade su također porasle, na čak pet dolara početkom lipnja.

U takvom je okruženju vrijednost bitcoina 16. srpnja potonula na 1.938,94 dolara i ojačala je potpora kompromisnom planu nazvanom Segwit2x.

Potom je prošlog tjedna skupina insajdera nezadovoljnih tom inicijativom predložila formiranje paralelne valute bitcoin cash. Ulagačima su ponudili po jedan žeton za svaki Bitcoin, želeći time privući što više ‘rudara’ koji osiguravaju potrebnu procesorsku snagu za odobravanje transakcija.

Time su potencijalno ugrozili izvornu virtualnu valutu, u slučaju da se previše ‘rudara’ odluči za bitcoin cash.

Zasada se vađenje lanca blokova izvornog bitcoina još uvijek više isplati od vađenja lanaca bitcoin casha i podrška novoj jedinici ograničena je.

Nova je valuta najvišu vrijednost od 727,54 dolara, dosegnula 2. kolovoza da bi u međuvremenu kliznula osjetno ispod te razine.

Vrijednost bitcoina poskočila je pak prošlog vikenda, prekoračivši 3.000 dolara, primjećuje BBC.

“Ovo je pokazalo da je bitcoin daleko otporniji no što su neki mislili”, komentirao je savjetnik Michael Parsons. “Čini se također da ima prostora za više vrsta bitcoina”, dodao je.

Ukupna je tržišna kapitalizacija svih kripto-valuta, uključujući Ethereum i Litecoin, danas blizu 118 milijardi dolara, pokazuju podaci na CoinMarketCapu.

Komentiraj