Izaslanik predsjednice Republike general Mladen Markač predao je u nedelju u Glini, na obilježavanju 25 godina od srpskog oružanog napada na glinsku policijsku postaju, odlikovanje reda Nikole Šubića Zrinskog bratu poginuloga policajca Tomislava Roma, kojim je posmrtno odlikovan taj hrvatski policajac koji je prvi poginuo nakon proglašenja hrvatske nezavisnosti.

Napad više stotina naoružanih srpskih pobunjenika na policijsku postaju u Glini prije točno 25 godina i obrana glinske policijske postaje, te drugi događaji iz novije hrvatske povijesti ne smiju se zaboraviti, poručeno je u nedjelju iz Gline s obilježavanja četvrt stoljeća od toga događaja koji se smatra početkom oružanog otpora srpskom agresoru.

Neposredno nakon proglašenja hrvatske samostalnosti i suverenosti – 26. lipnja 1991. godine, više stotina naoružanih srpskih pobunjenika, potpomognutih s tzv. JNA, u 4,15 sati napali su glinsku policijsku postaju koju je branilo dvadesetak policajaca. Tada je poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom i dva civila, a troje je branitelja ranjeno. Kada branitelji više nisu mogli pružati otpor, njih 16 je zarobljeno i odvedeno u zatvor u Knin, a taj se događaj već godinama obilježava kao početak oružanog otpora srpskom agresoru.

 Markač: Branitelji trebaju biti u prvim redovima izgradnje domovine

General Mladen Markač podsjetio je kako je sve “počelo ‘puzajućom’ agresijom u Pakracu, kada se tzv. JNA stavila na jednu stranu i nelegalno intervenirala oružanom silom kao u Glini. Tada su hrvatski policijaci bili prva i jedina naoružana sila koja je pružila otpor i branila zakonitost zemlje, jer Hrvatska još nije imala vojsku”. Markač je tada bio zapovjednik Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko, čiji su pripadnici i oslobodili glinsku policijsku postaju.

“Braniteljima se danas upućuju samo isprazne riječi bez djela, a oni se okupljaju kako bi liječili svoje duševne rane”, istaknuo je Markač.  Dodao je kako se od branitelja traži da oproste ali, ustvrdio je, teško je oprostiti onima koji ne priznaju svoje greške.

General Markač smatra kako “vlast želi da branitelji budu ponizni i poslušni, a mi uporno biramo ljude ‘sakatog’ morala, iako nam trebaju stručni, pošteni i sposobni ljudi”. Zaključio je da branitelji moraju biti u prvim redovima izgradnje domovine.

Pokrovitelj svečanosti je predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner, a njegov izaslanik saborski zastupnik Antun Vidaković podsjetio je kao je još 1982. godine postojao plan po kojemu svi Srbi trebaju živjeti u jednoj državi. Vidaković je ustvrdio “kako su hrvatski branitelji i Domovinski rat jedini temelj hrvatske državnosti, a komunisti, koji se skrivaju pod plaštom antifašizma, to nikako ne mogu biti”.

U ime Ministarstva unutarnjih poslova okupljene branitelje, obitelji poginulih, pripadnike ATJ Lučko i brojnih braniteljskih udruga pozdravili su načelnik PU sisačko-moslavačke Marko Rašić, izaslanik Ministarstva branitelja Slavko Muža, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, te glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević.

U sklopu svečanosti položeni su vijenci na grob Tomislava Roma u Gornjem Viduševcu, te uz spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Glini, a u glinskoj župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka služena je sveta misa.

Napad na glinsku policijsku postaju osmislio je i sproveo Dragan Vasiljković, zvani Kapetan Dragan. Za napad je uspostavio bazu za uvježbavanje postrojbi za posebne namjene u Golubiću kod Knina, a napad na glinsku postaju bio je dijelom osvajačke operacije Žalac (srp. operacija Žaoka).

Komentiraj