2 MRTVA, 495 OBOLJELIH: Nova pravila za vozače kamiona

Redovito obraćanje Nacionalnog stožera:

Imamo 14 novih slučajeva, što je ukupno 495 osoba. Broj novozaraženih je već četiri dana u blagom padu.

“Tijekom dana je to povećanje od 53 bolesnika, manje nego 63 jučer, ili 69 od prekjučer, ili 74 od dana prije toga”, rekao je ministar Vili Beroš.

“Još je prerano zaključivati o trendovima, ali smatramo da poduzete mjere daju određene rezultate”, kazao je u nastavku ministar.

“Tijekom jutra je preminuo bolesnik koji je imao 74 godine, koji je iz Zagreba i koji je bio onkološki bolesnik. Izražavamo sućut njegovoj obitelji. Zajedno se moramo boriti protiv ove infekcije”, poručio je ministar Beroš.

Alemka Markotić kazala je da je osam bolesnika na respiratoru, od kojih jedan čeka laboratorijski test. Ostalih 70 bolesnika u Klinici su stabilni. “Nadamo se da neće trebati veću potporu. Od njih je troje nešto teže bolesnih”, kazala je.

Krunoslav Capak kazao je kako za sada nema potrebe za karantenom u Biogradu. “U ovom trenutku to nema smisla, mjere su propisane i epidemiološka služba nastavlja s djelovanjem kako bi se ta situacija razriješila”, kazao je.

Ministar Božinović potpisao je odluku za vozače teretnih vozila u međunarodnom transportu. “Vi znate da smo dali preporuku još na početku da svi vozači iz Hrvatske mogu nastaviti svoj posao, ali pod uvjetom da budu u karanteni dok su u Hrvatskoj. Budući da je prvi udar prošao, odlučili smo liberalizirati taj postupak za vozače u međunarodnom transportu. Oni sada mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu, poštujući mjere samoizolacije. Ako primijete simptome, moraju se javiti liječniku. Ako postoje oni koji nemaju uvjete za kućnu izolaciju, oni i dalje mogu koristiti karantene Stožera. Oni čiji je boravak kraći od 24 između utovara ili istovara, oni su dužni to vrijeme provesti u kabini za vozače”, kazao je Božinović.

“Molim da se pridržavaju svih mjera koje su propisane”, dodao je.

“Na sličan način ćemo razmotiri i druge mjere koje idu ka liberalizaciji strogih pravila. Večeras ćemo ramisliti o otvaranju specijaliziranih trgovina unutar tržnica, ali ćemo propisati vrlo striktne mjere vlasniku. To će se kontrolirati vrlo strogo”, rekao je Božinović.

Ponovno je apelirao na trgovce. “Ne pozivajte ljude u dućane da se ugriju. Ljudi neka pričekaju vani, neka se toplije obuku i neka drže razmak jedni od drugih. Ne trebaju cijele obitelji i djeca ići u kupovinu, neka ide samo jedna osoba. Pozivam sve koji mogu, neka organiziraju prodaju, odnosno kupovinu online”, rekao je Božinović.

“Ne želimo ići prema strožim mjerema, želimo održati balans. Samo onaj tko sebe štiti, najbolje štiti”, dodao je.

Otkrio je i podatke o dvojici zaraženih policajaca. Jedan je iz Zagreba, a drugi iz Međimurja. “Policiji su upućene brojne upute o samozaštiti, naravno nije moguće sve predvidjeti. Dogodilo se, ali sustav čini sve kako bi hrvatski policajci bili zaštićeni”, dodao je.

Komentiraj