Pixabay

18. Svjetski kongres saksofonista dovodi u Zagreb 1500 sudionika

Zagreb će od 10. do 14. srpnja biti domaćin velikog glazbenog događaja, 18. Svjetskog kongresa saksofonista koji će u glazbenim dvoranama, ali i na trgovima i ulicama, predstaviti 1500 sudionika u više od 400 nastupa solista, grupa, ansambala i orkestara, sa središnjim instrumentom saksofonom.

Svjetski kongres saksofonista, prvi puta održan u Chicagu 1969., održava se svake tri godine, a do sada su njegovi domaćini bili Francuska, Njemačka, Japan, Italija, Kanada i brojne druge zemlje diljem svijeta koje su zadovoljile uvjete i osvojile prestižnu titulu domaćina organizatora.

Ove godine domaćin je Hrvatska i grad Zagreb, organizator Muzička akademija, a sve se odvija pod vodstvom umjetničkog direktora Dragana Sremeca, prodekana Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Ideja je organizatora da se, osim u stručnim glazbenim krugovima, Kongres u što većoj mjeri odvija javno te da se za nastupe koriste brojni konvencionalni prostori i oni koji to nisu.

Stoga će se dio programa odvijati na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Hrvatskom narodnom kazalištu, Muzeju za umjetnost i obrt, Teatru &TD i Francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu, ali i u Tunelu Grič, Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu, te Jazz & Cabaret Clubu Kontesa.

U pet dana trajanja “festivala glazbe u kojem je nezaobilazna zvijezda saksofon” odvijat će se više od 400 različitih programa raznih glazbenih žanrova, na raznim prostorima, u kojima će sudjelovati preko 1300 muzičara, među kojima su i brojni domaći glazbenici.

Na velikom koncertu prigodom svečanog otvorenja Kongresa u Dvorani Vatroslav Lisinski nastupit će Simfonijski orkestar HRT po ravnanjem dirigenta Pierra Andréa Valadea, a sudjelovat će slavni saksofonisti Branford Marsalis, Arno Bornkamp, Claude Delangle, Timothy McAllister i Antonio Garcia Jorge. Koncert je ujedno dio repertoara 37. Večeri na Griču.

Kongres će zatvoriti veliki open air koncert na Bundeku uz nastup Zagrebačke filharmonije i pod vodstvom dirigenta Quentina Hindleya, a nastupit će brojni solisti iz cijelog svijeta, među kojima su Otis Murphy,  Paweł Gusnar, Nobuya Sugawa i Nikola Fabijanić. Koncert završava skupnim nastupom svih saksofonista, njih gotovo 400.

U programu također sudjeluju i Jazz orkestar HRT-a, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske i Republike Slovenije, Zagrebački solisti te Ansambl za suvremenu glazbu Cantus.

Predviđen je i cijeli niz predavanja, radionica, izložbi, razmjena mišljenja i iskustava među kolegama, a posebno će se predstaviti i nova autorska djela skladana za saksofon.

Program se ostvaruje uz potporu zagrebačkog gradonačelnika, Grada Zagreba, Ministarstva kulture, Ministarstva obrane, Sveučilišta u Zagrebu i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Komentiraj