Kako je pas Messi postao zvijezda ovogodišnje dodjele Oscara

Autor:

Mar 10, 2024; Los Angeles, CA, USA; Messi the dog is seen in a seat with a person holding prop dog paws below his seat before the start of the 96th Oscars at the Dolby Theatre at Ovation Hollywood in Los Angeles on Sunday, March 10, 2024..,Image: 855704892, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Pored glumaca i redatelja, zvijezda ovogodišnje dodjele nagrada Oscar bio je i pas Messi i to zbog svog doprinosa u filmu „Anatomija pada“ koji je osvojio Oscara za najbolji originalni scenarij, a on je „glumio“ psa po imenu Snoop. Iako se često smatra kako pas u filmu treba raditi ono što i inače radi, za potrebe ovog filma Messi je imao svoju trenericu, Lauru Martin Contini, koja je s njim naporno radila puna dva mjeseca.

„Čak i najjednostavnje stvari zahtijevaju puno rada“, izjavila je Laura Martin Contini za portal IndieWire, dok je za ključnu scenu, onu u kojoj je pas otrovan, bio potreban poseban proces rada. Messi i Laura Martin Contini trenirali su svaki dan tijekom dva mjeseca kako bi se nosili s tim na način koji je vjerojatno poznat svakom čovjeku koji se bavio kaskaderskim radom. “Išli smo korak po korak. Prvo, jednostavno ležanje i držanje glave tako da izgleda nepokretno. Radili smo na podizanju glave i puštanju da padne natrag bez otpora,” objasnila je Laura Martin Contini.

Dog trainer Laura Martin Contini poses for AFP during the coctail organized by the French Consulate honoring “Anatomy of a fall”, in Beverly Hills, California, on February 13, 2024.,Image: 851595838, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: VALERIE MACON / AFP / Profimedia

Dio onoga što čini odličnog dresera je oko za dodatne detalje koji mogu prenijeti neku vrstu pseće emocije ili pomoći da trenutak bude intenzivniji. Tako je Laura Martin Contini primijetila da se jednog dana, nakon igranja s loptom, “Messi umorio i legao, a jezik mu je visio. Pa sam pomislila, OK, to je ono što se mora dogoditi kako bi se pokazalo da je bolestan. I tako je to bila još jedna faza obuke.”
Još jedna komplicirana scena u “Anatomiji pada” zahtijevala je od Messija da se kreće kroz kolibu dok policijski istražitelji zapisuju dokaze i intervjuiraju Sandru (Sandra Hüller) i slabovidnog sina Daniela (Milo Machado-Graner) o smrti Samuela (Samuel Theis). Redateljica Justine Triet željela je primijeniti nov pristup tom trenutku policijskog posla i učiniti ga vizualno zanimljivijim tako što će Snoop biti vodič publike kroz njega. “Nisam željela na psa gledati kao dodatak filmu”, rekla je Justine Triet za IndieWire u podcastu Filmmaker Toolkit. “On je pravi lik. U isto vrijeme, on je neka vrsta duha Samuela i on je Danielov pogled, jer Daniel nije mogao vidjeti, a pas, naravno, može vidjeti, ali on ne može govoriti.”

“Budući da se pas brzo kretao kroz kuću, bilo mi je teško davati naredbe, a ne biti u kadru. Pa su me obukli u policijsku uniformu da mogu biti pred kamerama. Stalno sam Messiju govorila ‘Sporije, sporije”,” rekla je Laura Martin Contini.

Još jedan lijep trenutak improvizacije koji je dodao dodatni emocionalni ritam bio je na samom kraju filma kada Messi leži sa Sandrom. Laura Martin Contini izdala je naredbe – opet u fazama – Messiju da se popne na krevet, legne i spusti glavu na Sandru. Tada je Laura Martin Contini zatvorila oči, a Messi je odgovorio zatvorivši svoje; u filmu to izgleda kao dirljiv, bez riječi, prirodan rasplet umora i povezanosti između Sandre i psa.

“To je prava profesija. Svaki put kad vidite psa ili životinju na ekranu, to je rezultat dugog procesa pripreme, čak i ako pas samo leži”, kazala je Laura Martin Contini. “I kad god je životinja na setu, tu je i trener. Oni tamo brinu o najboljem interesu i dobrobiti glumačkog psa, tako da je to zapravo partnerstvo između životinje i trenera.” Nakon rigoroznog procesa audicije od sedam ili osam sastanaka, uključujući izravne audicije da se vidi može li Messi raditi s Machadom Granerom i Trietom, Messi je dobio ulogu. “Sada dobiva pozive jer sada je on zvijezda”, zaključila je Laura Martin Contini.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.