Ruska poljoprivredna banka tuži JP Morgan

Autor:

Photo: Unsplash

Ruska poljoprivredna banka podnijela je pred sudom u Moskvi tužbu protiv američke investicijske banke JP Morgan, pokazali su sudski spisi objavljeni u utorak.

Dokument ne sadrži informacije o osnovi tužbe, a zajmodavci nisu odgovorili na upit Reutersa da komentiraju informaciju. Tužba je podnesena sudu 20. listopada i čeka sudski postupak.

Ruska poljoprivredna banka, glavni financijski posrednik u izvozu ruske hrane i gnojiva, uvrštena je na popis sankcioniranih tvrtki u zapadnim zemljama i isključena je iz međunarodnog sustava SWIFT.

U srpnju Rusija se povukla iz sporazuma o sigurnom transportu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora uz obrazloženje da nije ispoštovan dogovor o stvaranju uvjeta za izvoz ruskih žitarica i gnojiva.

UN pokušao sklopiti sporazum

Ujedinjeni narodi pokušali su spasiti sporazum aranžmanom sa JP Morganom o uspostavi posebnog platnog kanala s Ruskom poljoprivrednom bankom, ali on je u kolovozu propao, navodi Reuters.

Ruska podružnica JP Morgana zauzima istodobno prvo mjesto na ljestvici stranih investicijskih banaka u Rusiji po vrijednosti imovine, od 203 milijarde rubalja (2,3 milijarde dolara), citira novinska agencija TASS izvješće lista Kommersant, bazirano na bančinim poslovnim izvješćima.

To znači da je povećala aktivu od ožujka prošle godine za 48 posto, prema ruskim računovodstvenim standardima, piše Kommersant, dodajući da su druge inozemne investicijske banke uglavnom smanjile aktivu u Rusiji..

Pasiva joj je na kraju rujna iznosila 180,3 milijarde rubalja (dvije milijarde dolara) i bila je gotovo 12 puta veća nego na početku prošle godine, navodi Kommersant.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.