Postignut okvirni dogovor, hollywoodski scenaristi prekidaju štrajk nakon 146 dana

Autor:

epa10607401 Members of the Writers Guild of America (WGA) demonstrate outside of the Netflix Inc. offices in Los Angeles, California, USA, 03 May 2023. Writers Guild of America members went out on strike after the deadline for a new ratified contract passed on 01 May, as agreements between the Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) and the WGA were not reached on better wages and working conditions for writers.  EPA/CAROLINE BREHMAN

EPA/CAROLINE BREHMAN

Nakon nekoliko dugih dana pregovaranja, Udruga američkih scenarista i predstavnici najvećih filmskih kompanija i streaming servisa postigli su okvirni dogovor o novom ugovoru što bi trebalo dovesti do završetka 146 dana dugog štrajka scenarista. Tu je vijest Udruga američkih scenarista priopćila u nedjelju navečer svojim članovima. “Postigli smo okvirni dogovor o novom ugovoru za 2023., što znači načelni dogovor o svim točkama, što je podloga za izradu konačnog ugovora”, navodi se u posljednjoj poruci. “Možemo reći, s velikim ponosom, da je ovaj ugovor izniman – sa značajnim dobicima i zaštitom za pisce u svakom sektoru članstva”. Ovu je vijest potvrdilo i Udruženje filmskih i televizijskih producenata.

Strane su došle do okvirnog trogodišnjeg dogovora koji, da bi stupio na snagu, treba biti potpisan od strane Udruge američkih scenarista. Detalji ugovora još nisu poznati ali se očekuje da će se objaviti tijekom slijedećih nekoliko dana. Naime, predstavnici udruge scenarista koji pregovarali u njihovom ime zamolili su za strpljenje glede objavljivanja točaka dogovora. Dok se ugovor ne potpiše, scenaristi će i dalje biti u štrajku ali neće demonstrirati na ulicama.

Tijekom pregovora proteklog vikenda, predstavnici najvećih filmskih kompanija predali su scenaristima ponudu koju su nazvali „najboljom i posljednjom“. Uslijedio je dogovor da se dvije strane nađu u nedjelju, scenaristi su imali nekoliko dodatnih zahtjeva, da bi nakon toga bilo objavljeno da je došlo do okrvirnog dogovora.

Već u petak se moglo naslutiti da bi tijekom vikenda moglo doći do dogovora jer su članovi Udruge američkih scenarista vrlo optimistično govorili kako bio uskoro moglo doći do prekida štrajka. Uslijedili su pregovori koji su pokazali da su obje strane spremne na kompromise. Glavna tema pregovora bili su korištenje umjetne inteligencije, povećanje honorara i isplata tantijema od prikazivanja serija i filmova na streaming platformama. Zbog štrajka scenarista prekinuta su snimanja serija kao što je Netflixov „Stranger Things“, „Loot“ streamig platforme Apple TV+, te Marvelove „Blade 2“ i „Thunderbolts“. Ujedno, prekinuto je snimanje filmova kao što su „Venom 3“, „Gladiator 2“ i „Deadpool 3“.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.