Robertina Šebjanič, Aleš Hieng Zergon i Ida Hiršenfelder čine autorski tim koji otvara sedmi godišnji ciklus u zagrebačkoj Galeriji Močvara posvećenoj umjetnosti zvuka.

Uz razgovor s autorima, instalacija “Time Displacement/Chemobrionic Garden” otvara se u ponedjeljak, 20. ožujka u 20 sati i otvorena je 21. i 22. ožujka, od 17 do 20 sati, u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo. Ulaz je besplatan.

Prema riječima Ide Hiršenfelder, osnovna je ideja ovog rada stvaranje situacije u kojoj rast kristalnih struktura zauzima centralno mjesto. Ljudsko iskustvo, u smislu percepcije iz perspektive čovjeka, pritom se nastoji potisnuti i ostaviti sa strane kako bi se potaknula nova dimenzija slušanja – ona u kojoj smo izloženi posve drugačijoj perspektivi geološke prolaznosti vremena.

Naša prolaznost vremena u odnosu na monumentalno geološko vrijeme je pitanje kojim autori izazivaju antropocentričnu perspektivu. Kroz nizanje kemijskih vrtova punih rastućih kristalnih tvari, boja i oblika, slovenski tim autora istražuje i evoluciju zvuka te principe kemije s ciljem pružanja uvida u kemijske procese sa samog početka nastanka života na Zemlji.

Vrtovi su u stanju stalne promjene boja i oblika; te promjene detektira kamera, prenosi ih u računalni program i tako mijenja zvučni dio instalacije. Promjene u zvuku koje stvaraju vrtovi slika su geološkog vremena – spore i neprimjetne, posve izvan dohvata ljudske percepcije.

Komentiraj