U natjecateljskom programu koprodukcijskih filmova Festivala slovenskog filma, koji se održava od 15. do 20. rujna u Portorožu, sudjelovat će i niz hrvatskih filmova, od kojih je dio već afirmiran na međunarodnoj sceni i nagrađivan na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Prikazat će se “Ti mene nosiš” Ivone Juke, nastao u koprodukciji 4 Filma sa slovenskim Vertigom i srpskim Sloan Film Production, “Naša svakodnevna priča” Ines Tanović (Dokument Sarajevo u koprodukciji s hrvatskim Spiritus movensom i slovenskim Studiom Maj), “Zvizdan” Dalibora Matanića (Kinorama u koprodukciji sa slovenskim Gustav Filmom i srpskim SEE Film Pro), “Kosac” Zvonimira Jurića (Kinorama u koprodukciji s Forum Ljubljana) i “Bit ćemo prvaci svijeta” Darka Bajića (srpski Intermedia Network u koprodukciji s hrvatskom Kinoramom i slovenskim Perfo).

U natjecateljski program koprodukcijskog kratkog eksperimentalnog filma uvršten je “Trkač” Petera Cerovšeka, Nataše Čiča i Tome Zidića (slovenska Luksuz produkcija u koprodukciji s Kinoklubom Zagreb), dok će se u programu koprodukcijskih animiranih filmova natjecati “Wiener Blut” u režiji Zlatka Boureka i Pavla Štaltera (Zagreb Film u koprodukciji s Restart Ljubljana).

Program filmova za djecu i mlade donosi još jednu slovensko-hrvatsku koprodukciju, animirani film Kolje Sakside “Koyaa – Cvijet”, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Festival slovenskog filma nacionalni je filmski događaj na kojemu se susreću filmski autori, stručna javnost, međunarodni gosti i ljubitelji filma, a ove se godine održava 18. put.

Komentiraj