ŽIVI ZID danas u 10 sati u Klanjčiću 25 organizirao je akciju sprečavanja nasilne deložacije obitelji Terebuh. No, nisu uspjeli zaustaviti deložaciju. Aktivise Živog zida iz kuće je iznijela policija, a bilo je posla i za Hitnu pomoć.

Interventni policajci koji su zaduženi za deložaciju obitelji Terebuh ušli su u kuću. Njih 30-ak ušlo je u kuću provalivši vrata iza kojih su ih dočekali aktivisti Živog zida, skandirajući “Pravo na dom!“.
Policija je izvukla jednog po jednog, no sve to nije prošlo mirno, budući da ih je jedan od njih optužio da su mu slomili ramena. “Ramena ste mi slomili, sjebali ste mi ramena, životinje jedne!“, vikao je na policajce ozlijeđeni aktivist Živog zida.

Zbivanja s deložacije Živi zid objavljivao je na svojoj Facebook stranici.
[quote_box_center]

  • “Danas ne branimo samo obitelj Terebuh od deložacije, danas branimo ustavni poredak Republike Hrvatske i upozoravamo da se još 4000 obitelji u Hrvatskoj nalazi u identičnoj situaciji.”
  • Živi zid se obvezuje prema 4000 obitelji kojima je država oduzela stečena prava

[/quote_box_center]

“Policija je odbila pružiti pomoć osobi ozljeđenoj u postupanju! Tražio je da mu se zove hitna na što su se oglušili”, objavio je Živi zid.

Policija je oko 11:30 iznijela sve aktiviste iz kuće obitelji Terebuh, a jednom od njih stavili su lisice. U međuvremeu je i Hitna pomoć stigla na mjesto događaja, budući da je pozlilo jednom starijem muškarcu, ali i jednoj od aktivistica Živog zida.

“Mislili smo da nas više ništa ne može iznenaditi, ali prevarili smo se. Upravo iznesen aktivist koji je vezan lisicama prije nego je iznesen! Stigla je i Hitna pomoć“, objavio je Živi zid na Facebooku.

Na deložaciji je bio prisutan i novi vlasnik kuće. Nakon što je policija iznijela aktiviste Živog zida, jedan od mladića koji su pokušali obraniti kuću vikao je na novog vlasnika: “Jesi li sada sretan? Eto ti kuća, nosi je!“.

“Danas ne branimo samo obitelj Terebuh od deložacije, danas branimo ustavni poredak Republike Hrvatske i upozoravamo da se još 4000 obitelji u Hrvatskoj nalazi u identičnoj situaciji. Za ovu deložaciju nisu krive ni banke ni kriminalni pojedinci, za ovu deložaciju isključivu krivicu snosi država. Država je ta koja je ovoj kategoriji nositelja stanarskog prava oduzela njihova stečena prava suprotno pravnom poretku Republike Hrvatske i europskoj pravnoj stečevini i osudila ih na život bez dostojanstva u stalnom strahu od gubitka doma.

Ako danas ne uspijemo spasiti ovu obitelj želimo barem da javnost sazna da je ono što je država učinila nositeljima stanarskog prava na stanovima u privatnom vlasništvu ravno politici apartheida i da ćemo se, aktivistički i politički, boriti za te ljude do njihove konačne pravne i moralne satisfakcije”.

“Ovim putem obvezujemo se prema svih 4000 obitelji kojima je država oduzela stečena prava i pravo na otkup stanova po povlaštenoj cijeni da ćemo u svoj program ugraditi rješenje njihovog problema i tako ispraviti nepravdu koja im je nanešena, a o kojoj se šuti posljednjih 20 godina. Također pozivamo sve koje se nalaze u istoj i sličnoj situaciji da na sljedećim parlamentarnim izborima izaberu Živi zid kao svog iskrenog partnera i predstavnika pred zlotvorima koji su vam uništili godine života, a mnogima i zdravlje. Zadajmo zajedno udarac političkoj oligarhiji koja će danas na ulicu izbaciti dvoje umirovljenika.

One koji problem izbacivanja ljudi iz jedinog doma shvaćaju kao nešto normalno i koji na to gledaju kao na osobnu krivicu ovršenika molimo da se educiraju o temi stanarskih prava i ogromne nepravde koja im je nanesena od 90-ih do danas. Živi zid u ovoj borbi zalaže se za pravično i pravno utemeljeno rješenje kojima će biti ispunjeni interesi i vlasnika i nositelja stanarskog prava, tj. zaštićenih najmoprimaca”, zaključuju iz Živog zida.

Komentiraj

FOTO:Živi zid Facebook
PIŠE:D.J.
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.