Američki predsjednik Barack Obama priprema nove sankcije protiv međunarodnih tvrtki i pojedinaca zbog iranskog programa balističkih raketa, kazao je u srijedu izvor upoznat sa situacijom.

Wall Street Journal ranije je izvijestio da bi potencijalne sankcije pogodile 12 tvrtki i pojedinaca iz Irana, Hong Konga i Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog njihove navodne uloge u razvoju toga programa.

Američki dužnosnici kažu da ministarstvo financija zadržava pravo da na temelju povijesnog srpanjskog sporazuma o iranskom nuklearnom programu na crnu listu stavi iranske tvrtke koje se sumnjiči za umiješanost u razvoj raketnog programa.

Iranski dužnosnici kažu da bi vrhovni vođa Irana smatrao takve kaznene mjere povredom sporazuma što su ga tada potpisali Iran i šest svjetskih sila.

“Već neko vrijeme proučavamo mogućnosti dodatnih koraka vezano uz iranski balistički program zbog naših rezervi prema njihovim aktivnostima uključujući lansiranje 10. listopada”, kazao je dužnosnik Obamine administracije.

Prema UN-u raketa Emad koju je Iran testirao 10. listopada može nositi nuklearnu bojnu glavu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.