Francuska želi snažniji nuklearni sporazum s Iranom koji mora uključivati čvrsti mehanizam za provjeru iranskog pridržavanja bilo kojeg dogovora, izjavio je u ponedjeljak francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Iran i šest svjetskih sila približavaju se roku 30. lipnja za sklapanje sveobuhvatnog sporazuma koji bi ograničio iranski nuklearni program na najmanje deset godina u zamjenu za ukidanje sankcija

Također bi trebao uključivati automatsko vraćanje sankcija ako Iran prekrši svoje obveze

Fabius je dao izjavu nakon sastanka s iranski ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom, koji je bio u Luxembourgu na razgovorima s europskim ministrima prije nego što pregovarači krenu u Beč ovoga tjedna na moguće završnu fazu pregovora o iranskom nuklearnom programu.
Iran i šest svjetskih sila približavaju se roku 30. lipnja za sklapanje sveobuhvatnog sporazuma koji bi ograničio iranski nuklearni program na najmanje deset godina u zamjenu za ukidanje sankcija.
“Francuska želi sporazum, ali snažan sporazum, a ne loš sporazum”, reka je Fabius u kratkoj izjavi za novinare nakon razgovora sa Zarifom.
Takav sporazum bi uključivao vremensko ograničenje što se tiče iranskog nuklearnog istraživanja i sposobnosti proizvodnje kao i napredni režim za provjeru iranskog poštivanja sporazuma, a “u slučaju potrebe” i na vojnim lokacijama, kazao je.
Također bi trebao uključivati automatsko vraćanje sankcija ako Iran prekrši svoje obveze, istaknuo je.
“Sve to je važno kako za regionalnu sigurnost tako i za djelovanje protiv širenja nuklearnog naoružanja”, kazao je Fabius.

Komentiraj

FOTO:EPA/ALAA BADARNEH
PIŠE:HINA/D.V.
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.