Francuski socijalistički premijer Manuel Valls u ponedjeljak navečer pozvao je birače da u drugome krugu pokrajinskih izbora glasaju za desni centar u tri ključne regije i tako spriječe pobjedu stranke krajnje desnice Nacionalne fronte (NF).

“Kada se voli domovina, ne oklijeva se i ide se do kraja”, rekao je premijer na tv kanalu TF1 u prvom obraćanju nakon rezultata prvog kruga izbora u nedjelju, obilježenih spektakularnim probojem Nacionalne Fronte.

Valls je pozvao glasače da se sljedeće nedjelje opredijele za liste desnog centra na jugoistoku zemlje (Provansa-Alpe-Azurna obala), gdje je Marion Marechal-Le Pen dobila više od 40 posto glasova, na sjeveru (Sjever-Pas-de-Calais i Pikardija), gdje je predsjednica FN Marine Le Pen također dobila više od 40 posto glasova i na istoku (Alzas, Champagne-Ardennes, Lorraine) gdje je pobijedio strateg FN-a Florian Philippot.

Veliki gubitnik prvog izbornog kruga, socijalistička stranka je odlučila povući svoje kandidate u regijama u kojima postoji opasnost pobjede Nacionalne fronte i gdje ljevica ne vodi, kako bi zapriječila put krajnjoj desnici.

Na jugoistoku i sjeveru kandidati socijalističke stranke su se povukli, ali na istoku je socijalistički kandidat Jean-Pierre Masseret odlučio ostati, a premijer Valls ga je pozvao da bude na visini zadatka i da podrži republiku.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.