Nedjeljko Bulić iz Nezavisnog sindikata pomoraca u utorak je u ‘Novom danu’ N1 televizije najavio je kako zaposlenici Jadrolinije kreću u štrajk ako ih tvrtka nastavi ignorirati.

“Zaposleni su potplaćeni, nemaju osigurano vrijeme za nabavu i pripremu hrane na brodovima, izostanak smještaja na nekim brodovima, neki rade i po 18 sati što je izvan Zakona o radu, MLC konvencije i nacionalnog kolektivnog ugovora, nemaju ugovore na nedoređeno – pogotovo bijelo i šaltersko osoblje, koji rade u kontinuitetu i po šest, sedam i osam godina, ne plaćaju se stvarno odrađeni sati rada, neusklađenost koeficijenata prvim časnicima na brodovima i šalterskim djelatnicima”, objasnio je Bulić položaj radnika u Jadroliniji.

Plaće su zadnji puta, kaže, povećane 2008. godine. Na pitanje jesu li razgovarali s Upravom, kaže: “Ne možemo se time pohvaliti u posljednje vrijeme, u proteklih godinu i pol dana nas totalno ignoriraju, osim što smo 21. 7. imali sastanak koji je išao na inicijativu drugog sindikata, a rekli su tada da će nam povećati plaće uz tri neostvariva uvjeta”, rekao je dodajući da traže smjenu Uprave.

Bulić kaže da mirnim prosvjedom nisu nikome naštetili – ni Jadroliniji, ni sezoni, već samo iskazali nezadovoljstvo. “Nema adrese na koju nismo pokucali, obavijestili smo Upravu o štrajku, puno više je to odgovornost njih, nego nas”, kaže.

Najavio je da ako u sljedećih deset dana ne vide promjene, kreću u štrajk veih razmjera. “Više puta smo željeli razgovarati, ali ignoriraju nas. Najveći je problem upravo Uprava koja ne želi komunicarati. Kad vas nitko ne uvažava u ičemu, nema nego “govor ulice””, poručuje.

Komentiraj