Popis kandidata za ustavne suce u utorak se “podebljao” s još pet imena, a među ostalima kandidaturu saborskom Odboru za Ustav dostavili su i sadašnji sudac ustavnog suda Mario Jelušić te sudac Vrhovnog suda Branko Brkić.

Među kandidatima je i odvjetnica Lovorka Kušan, sutkinja za mladež Lana Petoe Kujundžić te glavni tajnik Ustavnog suda Teodor Antić.

Branka Brkića i Maria Jelušića saborski su kuloari spominjali kao osobe koje bi u Ustavnom sudu želio vidjeti HDZ, dok Lovorka Kušan uživa podršku SDP-a.

Iako zastupnici koji sudjeluju u međustranačkim pregovorima o imenovanju ustavnih sudaca javno ističu kako su do sada postigli samo načelan dogovor o željenom profilu ustavnih sudaca, do novinara su doprle neslužbene informacije kako je dogovoreno da će pet ustavnih sudaca izabrati vladajući, a pet oporba.

O ustavnim sucima samostalno mogu odlučiti HDZ i SDP, koji zajedno imaju dovoljan broj zastupnika za dvotrećinsku većinu nužnu za imenovanja u Ustavni sud, no u oporbenu kvotu u međustranačkim dogovorima ušao je i jedan HNS-ov kandidat, zagrebački odvjetnik Rajko Mlinarić.

Po neslužbenim informacijama iz SDP-a, od namjere da se kandidira odustao je njihov zastupnik Orsat Miljenić, a stranka planira podržati imenovanje drugih dvoje SDP-ovaca, Josipa Leke i Ingrid Antičević Marinović.

SDP-ovi zastupnici neformalno govore i kako im nije strana pomisao da u Ustavni sud uđe predsjednik Upravnog suda u Zagrebu Andrej Abramović, čija je kandidatura objavljena u ponedjeljak.

Riječka profesorica ustavnog prava Sanja Barić, međutim, teško može očekivati podršku SDP-ovaca, koji su je još prošle godine predlagali za ustavnu sutkinju. Sada joj zamjeraju stajalište koje je zastupala nakon parlamentarnih izbora, kada se postavilo pitanje uloge predsjednice Republike Hrvatske u davanju mandata za sastavljanje Vlade.

Barić je tada iznijela mišljenje da bi predsjednica države, ako bi se pokazalo da je okupljanje saborske većine nemoguće, mogla raspustiti Hrvatski sabor i raspisati nove parlamentarne izbore bez da ikome povjeri mandat.

Takav stav tada je izazvao negodovanje u SDP-u i HDZ-u, a SDP-ovci se boje da bi u sličnim situacijama mišljenje Sanje Barić u Ustavnom sudu moglo prevagnuti i zato je ovoga puta nisu skloni podržati.

Na početnoj listi HDZ-a neslužbeno se, uz Branka Brkića i Maria Jelušića, spominjala sadašnja ustavna sutkinja Snježana Bagić, HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar, te bivši sudac zagrebačkog Županijskog suda, danas odvjetnik Miroslav Šumanović.

Taj je plan, međutim, kako se neslužbeno doznaje, došao u pitanje jer svog kandidata odnedavno želi i Most, a želja im je da ustavnim sucem postane njihov zastupnik Juro Martinović.

U HDZ-u nisu zadovoljni činjenicom da i Most želi svog kadidata za ustavnog suca, a zastupnici najveće vladajuće stranke kažu kako im, s obzirom na broj zastupnika, nije jasno na čemu Most temelji takav zahtjev. Boje se i da će, kako se bliži zadnji rok za kandidiranje, rasti pritisak na međustranački dogovor o ustavnim sucima.

U Mostu, pak, ne žele govoriti hoće li imati svog kandidata i tko će to biti, a poručuju kako nitko nije kandidat dok se formalno ne kandidira.

Rok za podnošenje kandidatura za ustavne suce istječe u četvrtak u ponoć.

Komentiraj