Na planetu Zemlji prošle je godine nestalo 18 milijuna hektara šumskog pokrova, a najveći su gubici zabilježeni u porječju Mekonga i u zapadnoj Africi, navodi se u objavljenom izvješću.

“Gubitak šuma, koji je ekvivalentan dvostrukoj površini Portugala, najveći je od 2001. godine”, navodi se u izvješću koje su sastavili Sveučilište Maryland i Google.

 

  • “Ova analiza otkriva istinski alarmantan porast deforestacije na mjestima koja su dosad bila previđana”, rekao je ravnatelj programa za šume u Institutu za svjetske resurse Nigel Sizer

 

Podaci pokazuju neočekivani trend prema kojemu za najveći dio gubitka nisu odgovorni Brazil i Indonezija – dvije zemlje koje su inače zloglasne po brutalnoj deforestaciji.

Izvješće navodi da je najbrža stopa gubitka šume zabilježena u Kambodži, slijede Siera Leone, Madagaskar, Urugvaj, Paragvaj, Liberija, Gvineja, Gvineja-Bisao, Vijetnam i Malezija.

Nigel Sizer je pozvao na bolji nadzor kako bi se spriječila ilegalna sječa šuma te kako bi se osigurala “održiva proizvodnja”. Šume koje su ključne za usporavanje globalnog zatopljenja sijeku se u zemljama u razvoju kako bi se raščistio teren za proizvodnju soje, palminog ulja i za ispašu stoke.

Komentiraj