Turski borbeni zrakoplovi oborili su neidentificirani dron u turskom zračnom prostoru u blizini Sirije u petak, javljaju svjetski mediji. Američki dužnosnik rekao je kako Washington sumnja kako se radi o ruskom dronu, a Ministarstvo obrane u Moskvi priopćilo je kako su se sve njihove letjelice iz Sirije sigurno vratile u baze.

Libijska prosirijska TV kuća Al-Mayadeen citirala je neimenovanog sirijskog dužnosnika koji je rekao kako niti jedan sirijski ili ruski ratni avion ili dron nije srušen u Turskoj.

Obaranje drona naglašava rizike za Tursku, članicu NATO-a – u blizini njenih granica lete sirijski, ruski i koalicijski zrakoplovi koji su u borbenim misijama. Turska vojska priopćila je kako su njeni zrakoplovi oborili letjelicu nakon tri upozorenja, a NTV je objavila kako je letjelica ušla tri kilometra u turski zračni prostor.

“Radi se o dronu, pokušavamo otkriti kojoj zemlji pripada”, rekao je visoki turski vladin dužnosnik. Ruski vojni zrakoplovi u nekoliko su navrata upali u turski zračni prostor ovog mjeseca, a Turska je upozorila Moskvu da će reagirati ukoliko se upadi nastave.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je rekao kako je u ruskim zračnim napadima u Siriji ubijeno ‘na stotine militanata’ te kako je Rusija ostvarila ‘impresivne’ rezultate od početka zračnih operacija u Siriji 30. rujna.

Komentiraj