Volkswagen je kraj mjeseca studenog odredio kao rok za svoj program zviždača, zamišljen da ohrabri osoblje da istražiteljima otkrije što zna o prijevarama s testovima ispušnih plinova u dizelskim motorima njihovih automobila, objavio je u srijedu njemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung.

U članku se tvrdi da Volkswagen želi pojačati pritisak na zaposlenike koji su znali za skandal, ali se iz straha od gubitka posla nisu usudili ništa reći.

 

  • VW je objavio kako je angažirao konzultantsku tvrtku Deloitte i američki odvjetnički ured Jones Day da provedu istragu glede okolnosti u kojima se u njihova dizelska vozila ugrađivao softver koji je mijenjao postavke motora kako bi se smanjio ispuh štetnih plinova svaki put kad bi vozilo prolazilo tehnički pregled.

 

Pozivajući se na izvore u njemačkom automobilskom koncernu, dnevnik tvrdi da su prvi rezultati programa pomilovanja ohrabrujući. Zasad nitko iz VW-a nije bio dostupan za komentar objavljenih informacija.

Vokswagen obećava svojim zaposlenicima da će zadržati svoje radno mjesto i biti izuzeti iz zahtjeva za naknadu štete ako otkriju nove informacije o skandalu, ali se program ne odnosi na članove uprave i one koji su odmah ispod njih u upravljačkim strukturama, navodi Sueddeutsche Zeitung.

Komentiraj

FOTO:EPA/JULIAN STRATENSCHULTE
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.