Guverner HNB-a Boris Vujčić gostovao je u nedjelju u Dnevniku Nove TV, a sutra će biti na skupu međunarodnih financijaša i bankara, a stići će i predsjednica MMF-a Christine Lagarde. Vujčić je rekao da su ovu konferenciju organizirali i zbog toga da se vidi što ‘Nova Europa’, kojoj pripada i Hrvatska, može naučiti kako bi se u standardu života približđila ‘Staroj Europi’.

“Jasno je da u idućih 25 godina ni jedna zemlja Nove Europe se neće približiti standardu na primjer Njemačke. Bitno je utvrditi koje reforme treba napraviti. I to je poanta zašto je HNB s MMF-om organizirao skup u Hrvatskoj”, rekao je Vujčić novinaru Mislavu Bagi.

Kazao je da je jedna od dobroh Vladinih reformi liberalizacija profesionalnih usluga koja je najavljena. “Treba dopustiti lakši ulazak na tržište konkurenciji. To su 104 strukturne reforme koje su bile predložene za profesionalne usluge, od javnih bilježnika do taksi vozača, autoškola itd. Takvih je reformi potrebno u svim sektorima”, naglasio je.

Kazao je da je jasno da hrvatsko stanovništvo stari i da ćemo morati duže raditi. “Ne samo da smo stariji nego smo i zdraviji u prosjeku, i dulje živimo, pa zašto ne bismo dulje radili? Ne treba se toga bojati, niti se tome opirati. To jest u interesu svih nas”, smatra.

Vujčić kaže da je moguća da 2018. godine globalno dođe do promjene mornetarne politike. “Iako će kamatne stope očekivano krenuti rasti i već djelomično rastu na međunarodnom tržištu, ukoliko Hrvatska bude radila reforme o kojima smo govorili mi ćemo moći smanjivati našu rizičnost i moguće je da se onda taj rast kamatnih stopa ne osjeti u Hrvatskoj”, naglasio je.

Dodao je da ako sljedeće godine neće biti reformi, onda ćemo osjetiti rast kamatne stope. Objasnio je i ima li provjena blagog pada gospodarskog rasta veze s Agrokorom. “Ostajemo kod naše procjene koju smo prvi odmah dali, da očekujemo da će efekt restrukturiranja Agrokora imati otprilike 0, 3 do 0,4 posto negativan utjecaj na rast BDP-a. Mi ćemo izaći sljedeći mjesec s novom prognozom BDP-a”, rekao je Vujčić-

Komentiraj