Vlada Srbije nazočit će obilježavanju Dana Republike Srpske (RS) 9. siječnja i 75. godišnjice formiranja ustaškog logora Jasenovac,  rekao je u utorak u Beogradu srbijanski premijer Alesandar Vučić nakon razgovora s premijerom RS-a Miloradom Dodikom koji ne odustaje od 9. siječnja unatoč odluci Ustavnog suda BiH.

Jasenovac je “logor u kojem je najveći broj pripadnika našeg naroda stradao kroz povijest, to naš narod mora znati i razumjeti i da uvijek, gledajući u budućnost, zna šta nam se dogodilo u prošlosti, kao i da to otrgnemo od zaborava, šutnje, povijesnih falsifikata i neistina”, izjavio je Vučić nakon sastanka s Dodikom.

Vučić i Dodik razgovarali su i o referendumu koji bi Dodik želio održati u RS, a čime bi doveo u pitanje odluke Ustavnog suda BiH, koje su konačne i obvezujuće za sve.

Dodik ne odustaje od proslave 9. siječnja, unatoč tomu što je Ustavni sud BiH ocijenio taj praznik neustavnim i odredio da mora izabrati novi datum prihvatljiv za sve narode koji žive u RS.

RS “nema nijednog razloga ni želju da destabilizira Bosnu i Hercegovinu”, ali je njezin cilj očuvanje RS u kontekstu Dayjtonskog sporazuma, ustvrdio je Dodik u Beogradu nakon razgovora s Vučićem.

Zadatak je Srbije ispunjavati svoju ulogu sukladno Daytonskom sporazumu i “Srbija će je na taj način i obavljati, uvijek se trudeći da sačuva regionalni mir i stabilnost”, poručio je Vučić koji je Srbiju nazvao “ključnom zemljom regije”.

Vlasti RS-a “podržavaju i razumiju politiku Beograda koja je usmjerena da ojača regionalni mir i stabilnost”, a i RS želi biti “dio napora za osiguranje regionalne stabilnosti”, rekao je Vučić.

Komentiraj

FOTO:HINA / Tanja VALIČ / TANJUG
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.