Šok nakon smrti konzervativnog suca Vrhovnog suda Sjedinjenih Država Antonina Scalije pokrenuo je u nedjelju političku borbu za sljedećeg suca kojeg će predložiti predsjednik Barack Obama, a taj izbor bi mogao imati ogromne odjeke u zemlji.

Smrt suca Scalije (79) ostavlja najviše američko pravosuđe s četiri konzervativna suca prema četiti suca koje smatraju liberalnim, što potencijalno stvara mogućnost brojnih blokada.

Vrhovni sud u Washingtonu najviše je pravosudno tijelo u SAD-u. Ima devet sudaca s doživotnim mandatom, koje imenuje predsjednik SAD-a, a potvrđuje Senat.

Politička obojenost nasljednika Scalije, tradicionalističkog katolika talijanskog podrijetla, poznatog po stajalištima protiv pobačaja i pobornika smrtne kazne, mogla bi okrenuti Vrhovni sud s jedne strane na drugu, uz znatni utjecaj na odluke o velikim pitanjima koja potresaju američko društvo.

Predsjednik Barack Obama se već u subotu navečer obvezao da će ispuniti svoju ustavnu odgovornost imenovanjem novog suca.

Republikanski zastupnici i predsjednički kandidati su, međutim, obećali da će blokirati Obamin pokušaj da popuni mjesto u Vrhovnom sudu.

Obično devetočlani sud trebao bi ove godine odlučivati u prvom važnijem slučaju vezanim za abortus kao i slučajeve glasačkog prava, afirmativne akcije i imigracije.

Komentiraj

FOTO:Fah
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.