Rijeke nabujale zbog obilnih oborina prisilile su stotine stanovnika središnje Amerike da napuste domove, prijeteći stoci i usjevima, a pod vodom su  brojne građevine, nakon višednevnih vremenskih nepogoda u kojima su smrtno stradale 24 osobe.

Očekuje se da će vodostaj nekoliko većih rijeka, među kojima i Mississippija porasti ili dosegnuti rekordnu razinu dok se bujice slijevaju prema Meksičkom zaljevu, izvijestila je Državna meteorološka služba.

Zbog vodenih bujica zatvorene su brojne ceste te dijelovi međudržavne ceste Interstate 44 koja povezuje zapadni Teksas i St. Louis.
U Missouriju je voda došla do krovova zgrada. Ondje je guverner Jay Nixon poplave nazvao nezapamćenima u povijesti države i ocijenio ih iznimno opasnima. Iz Valley Parka, zapadno od St. Louisa evakuirano je 300 stanovnika zbog opasnosti od izlijevanja rijeke Meramec. Crveni križ u tom je gradu u srijedu otvorio skloništa za njih.
Guverner Louisiane Bobby Jindal objavio je izvanredno stanje s obzirom na to da se vodene bujice kreću i prema toj saveznoj državi. Upozorenja su izdana i za dijelove obiju Karolina i Georgije.
Od posljedica poplava u Missouriju, Illinoisu, Arkansasu i Oklahomu dosad su smrtno stradale najmanje 24 osobe.
Poljoprivredni stučnjaci tvrde da će, ako se voda ne povuče za tjedan dana, biti uništeni svi usjevi u poplavljenim područjima, Vodena bujica u Illlinoisu je odnijela 2500 svinja, koje je bilo nemoguće spasiti, rekla je glasnogovornica državne udruge proizvođača svinjetine, Jennifer Tirey.
Tijekom vikenda kod Thebesa u Illinoisu očekuje se porast vodostaja Mississippija za oko 46 cm, objavila je Državna meteorološka služba.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakMauricio Macri u akciji spašavanja argentinske ekonomije
Sljedeći članakNAJBOLJI SPORTAŠ: Bolt ispred Đokovića i Messija
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.