Film “Vrapci”, nastao u islandsko-dansko-hrvatskoj koprodukciji i režiji Rúnara Rúnarssona, osvojio je “Zlatnu školjku” za najbolji film na upravo završenom prestižnom Filmskom festivalu u San Sebastianu, priopćeno je iz HAVC-a.

Producent filma je Nimbus Film i Nimbus Island, koproducent je Pegasus Pictures (Island) te MP filmska podukcija (Hrvatska), čiji je producent Igor A. Nola. Redatelj i scenarist filma je Rúnar Rúnarsson, a uloge nose Ingvar E. Sigur?sson, Kristbjörg Kjeld, Atli Óskar Fjalarsson, Björk Björnsdóttir i Rade Šerbedžija.

 

  • “Vrapci” su drama o Ariju, 16-godišnjaku koji živi s majkom u Reykjaviku i koji je iznenada primoran otići k ocu Gunnaru na daleki Westfjords. Tamo se mora snalaziti u odnosima s ocem, a i u odnosima s prijateljima iz djetinjstva, koji su se bitno promijenili.

 

Film su financijski potpomogli Islandski filmski centar i Danski filmski institut, Hrvatski audiovizualni centar, Nordisk Film i TV fond, Islandsko ministarstvo industrije i inovacije, Sena, RUV, TV2 i SF.

Posebnu nagradu žirija na 63. San Sebastianu dobila je Lucile Hadžihalilović, čiji je film Evolution osvojio i nagradu za najbolju fotografiju, najboljim redateljem proglašen je Joachim Lafosse, dok je najboljom glumicom proglašena Yordanka Ariosa (El Rey de la Habana) a najboljim glumcima Ricardo Darin i Javier Camara za uloge u filmu Truman.

Međunarodni filmski festival San Sebastian jedna je od najznačajnijih svjetskih filmskih manifestacija. Ove je godine održan 63. put, od 18. do 26. rujna, navodi se u priopćenju.

Komentiraj

FOTO:HINA/ HAVC
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.