U Subotu,  oko 40-ak minuta poslije ponoći, 30-ak mađarskih vojnika razvuklo je bodljikavu žicu preko neslužbenog graničnog prijelaza iz Hrvatske u Mađarsku kod Botova i zatvorile ga nakon što su ga prešle i posljednje izbjeglice koje su noćas vlakom stigle iz Tovarnika.

Na tom mjestu nalaze se novinari te pripadnici mađarske policije i vojske od kojih su neki nalaze pod punom ratnom opremom.

Neslužbeno se doznaje da bi u ranim jutarnjim satima glasnogovornik mađarske vlade za trebao održati konferenciju za mađarske novinare.

Kako javljaju mađarski mediji moguće je da na granici dođe do tenzija. Granice će čuvati vojnici, ali i vodeni topovi.

Posljednji vlak s oko 1500 izbjeglica stigao je kasno sinoć do Botova, Mađari su ih propustili iako je već prošla ponoć. U posljednjem vlaku bio je velik broj ljudi s malom djecom od kojih su mnoga vidljivo iscrpljena i bolesna. Na ilegalnom prijelazu kod Botova, osim policije, pomoć izbjeglicama pružaju brojni volonteri, aktivisti Crvenog križa, UNHCR-a, vatrogasci i medicinsko osoblje.

“Mađarska mora zaštititi vanjske granice Schengena”

Szijjarto je kazao da se čelnici EU-a nisu uspjeli dogovoriti o zajedničkim snagama koje bi zaštitile grčke granice. Jasno je da Mađarska mora zaštititi vanjske granice schengenske zone.

“Stoga je vijeće za nacionalnu sigurnost odlučilo da će od ponoći Mađarska u potpunosti implementirati schengenska pravila na granici s Hrvatskom”, rekao je novinarima Szijjarto nakon sastanka vijeća. “Drugim riječima, zatvorit ćemo zelenu granicu od ponoći”, dodao je.

Strože kontrole na službenim graničnim prijelazima

“Službeni granični prijelazi nastavit će funkcionirati ali uz strože kontrole”, dodao je Szijjarto.

Naglasio je da je Mađarska o svojoj odluci informirala Hrvatsku, Sloveniju, Poljsku, Slovačku, Austriju i Njemačku. Kazao je da će migranti moći podnijeti zahtjev za azil u dvije tranzitne zone koje će biti uspostavljene na granici s Hrvatskom te da će prijelaz granice biti moguć samo na službenim graničnim prijelazima.

Predstojnik ureda mađarskog premijera Janos Lazar rekao je novinarima u četvrtak da je mađarska ograda prema Hrvatskoj dovršena i da su  vojska i policija sposobne zatvoriti granicu čim se takva odluka donese.

Mađari do kraja godine očekuju do 700 tisuća izbjeglica

Kroz Mađarsku je do sada prošlo više od 378.000 migranata, kazao je on, a po njegovoj procjeni  do kraja godine bi na mađarsku granicu moglo stići ukupno 600 do 700 tisuća ljudi.

U Hrvatsku je od početka migracijske krize ušlo 183.564 migranata, tijekom četvrtka više od pet tisuća, a od ponoći do 9 sati u petak gotovo 2.500, objavio je MUP.

Komentiraj

FOTO:-fa-h
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.