Na pomolu je konačno rješenje za hrvatske građane koji imaju kredite u švicarskim francima, neslužbeno doznaju mediji u ponedjeljak iz Vladinih izvora, te najavljuju da se u Banskim dvorima ubrzano priprema zakonski prijedlog o konverziji u euro svih kredita u ‘švicarcima’, uz otpis dijela glavnice kredita.

Sadašnje privremeno rješenje kojim je Vlada fiksirala tečaj švicarskog franka, istječe krajem siječnja iduće godine. Procjenjuje se da kredite u ‘švicarcima’ ima više od 55 tisuća hrvatskih obitelji.

 

  • Vladinim prijedlogom, koji bi se trebao naći na jednoj od njezinih idućih sjednica, izjednačio bi se položaj građana koji imaju kredite u švicarskom franku, s onim građanima koji imaju stambene kredite u euru. Posebno zakonsko rješenje o konverziji priprema ministar financija Boris Lalovac.

 

Kredit u švicarcima pretvorit će se u eure po kamatnoj stopi koja je na dan dizanja kredita vrijedila za stambene kredite u eurima. Potom bi se izračunala razlika u iznosu između kredita u francima i kredita u eurima, i taj bi se iznos trebao otpisati u dijelu glavnice kredita.

Trošak takve konverzije iz švicarca u eure, prema neslužbenim informacijama, išao bi na teret banaka, a država bi iznos gubitka banaka kompenzirala priznavanjem kroz poreznu olakšicu.

Mediji podsjećaju da se za takvo rješenje zalagala i Udruga Franak, da se paralelno s konverzijom u eure otpiše taj dio glavnice, čime se dužnike u francima stavlja u ravnopravan položaj s ostalim korisnicima kredita.

Koordinator udruge Franak Denis Smajo izjavio je večeras za RTL kako su zadovoljni što u Vladi razmišljaju problem riješiti onako kako su i sami predlagali.

“Mi ćemo to poduprijeti, međutim, treba biti oprezan jer na putu od glasina do izglasavanja zakona može se svašta dogoditi”, izjavio je Smajo za emisiju RTL Direkt.

Komentiraj

FOTO:Marko Prpic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.