Novi sukobi izraelskih policajaca i mladih Palestinaca izbili su u ponedjeljak na Brdu hrama u Jeruzalemu gdje vladaju napetosti zbog proslave židovskog blagdana Sukkot.

Policajci su upotrijebili suzavac kako bi rastjerali vjernike i mlade prosvjednike koji su bacali kamenje i zatim se utaborili u džamiji Al-Aksa koju su opkolile snage reda.

Ta džamija nalazi se na platou poznatom kao Brdo hrama, kako ga nazivaju Židovi, tj. Plemenito utočište (Haram al-Šarif) za muslimane i treće je najsvetije mjesto islama, ali se na njemu također nalaze i ostaci starozavjetnog židovskog hrama, najsvetijeg mjesta judaizma.

Policija navodi da su prosvjednici, koji su proveli noć u džamiji  bacali moltovljeve koktele na policajce što je izazvalo požar unutar džamije. U priopćenju je policija osudila “cinično korištenje svetog mjesta”.

Sve muslimanske vjernike koji  su se nalazili na Brdu hrama nakon jutarnje molitve policija je evakuirala. Dolazak na to sveto mjesto je do sljedeće uredbe dozvoljeno samo starijima od 50 godina, što je redovito ograničenje izraelskih vlasti tijekom razdoblja napetosti.

Sukkot, blagdan koji je počeo u nedjelju navečer i traje osam dana, tradicionalno privlači brojne Izraelce u stari grad Jeruzalem.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.