Jučer ujutro Gornji dom ruskog parlamenta dao je formalnu dozvolu Putinu da krene sa zračnim udarima na ISIS u Siriji, a već popodne obavljene su prve akcije kod Homsa.

Ruski general navodno je došao u američku ambasadu u Bagdadu, sjeo kraj američkih diplomata i zamolio ih da uklone svoje avione iz sirijskog zračnog prostora, piše Telegraph.

“Molio bih vas da ‘očistite’ zračni prostor iznad Sirije kako nam ne biste smetali kod bombardiranja pobunjenika. Krećemo za sat vremena”, rekao im je.

I Rusija i SAD bombardirali Siriju u istom danu

Ruski avioni uskoro su počeli bombardirati Homs i gradove sjeverno od njega. Washington se oglasio tek nakon akcije.

“Istina je, Rusi su nas pitali da očistimo zračni prostor, ali mi ne možemo udovoljiti njihovom zahtjevu. SAD nastavlja sa svojim akcijima u Siriji po planu”, rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby. Njegove su riječi potvrdili američki zrakoplovi koji su također jučer poslijepodne raketirali džihadističke položaje u Alepu.

Istovremene akcije velikih rivala u sirijskom zračnom prostoru podižu zabrinutost. Amerikanci tvrde kako Rusi ne gađaju samo položaje pod kontrolom ISIS-a.

“Vjerojatnost da Rusi gađaju položaje koji nisu pod kontrolom Islamske države je velika”, rekao je Ashton Carter.

Amerikancima se ne sviđa ni način na koji im je Rusija priopćila da kreće u akciju.

SAD-u se ne sviđa način na koji su ih obavijestili o akciji, Lavrov: Ne slušajte Pentagon!

“Način na koji su nas Rusi obavijestili o svojim planovima je jako loš. Mogli su barem koristiti službene kanale kako bi nas upozorili o početku vojne akcije. Oni podržavaju samo Asada što u prijevodu znači da se bore protiv svih koji su njegovi suparnici. To nikako nije naš stav, jer neki od Asadovih protivnika su pripadnici umjerene i napredne političke opozicije. Zato je ruska akcija osuđena na propast već na samom početku”, poručuje Pentagon.

Moskva se pak ljuti na prozivke da bombardiraju Assadovu oporbu, a ne samo teroriste.

“Molim vas, nemojte slušati Pentagon! Ako trebate prave informacije, pitajte rusko ministartsvo. Rusija pomaže Assadu da uništi Islamsku državu. Kao što vam je poznato, na velikom teritoriju Iraka i Sirije fanatici su izgradili kvazidržavu, koja ima stabilne prihode, vrlo dobro opremljenu vojsku koja ima sredstava za proizvodnju oružja za masovno uništenje”, izjavio je Sergej Lavrov.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.