Iako nije ispunjen jedan od ključnih zahtjeva zbog kojih su radnici Uljanik TESU-a prije mjesec i pol dana krenuli u štrajk, tražeći uspostavu mjesečne isplate plaća, štrajk je završio, a Štrajkački odbor raspušten.

Povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u pulskom Uljaniku Rajko Kutlača izvijestio je u četvrtak na konferenciji za novinare kako se u srijedu, na izjašnjavanju radnika o provođenju štrajka, njih 50 posto plus jedan glas izjasnilo za štrajk, a 50 posto manje jedan glas bilo je protiv.

  • Rajko Kutlača je napomenuo da će sindikati nastaviti djelovati na pronalasku rješenja izlaska TESU-a iz krize drugim metodama, uvijek u interesu prvenstveno sindikalnih članova.

“Prema mišljenju središnjica našeg sindikata i sindikata metalaca, štrajk bez potpore tri četvrtine ili barem dvije trećine radnika osuđen je na neuspjeh i takav štrajk sindikat ne može provoditi”, kazao je Kutlača. Istaknuo je kako je štrajk time prestao a Štrajkački odbor raspušten.

Napomenuo je da će sindikati nastaviti djelovati na pronalasku rješenja izlaska TESU-a iz krize drugim metodama, uvijek u interesu prvenstveno sindikalnih članova.

Kutlača je podsjetio kako je radnicima TESU-a, njih 101, 20. svibnja isplaćena plaća za siječanj, usporedivši ovu tvrtku “s utopljenikom koji je doplivao do obale i treba mu samo netko pružiti ruku da izađe van, no tu ruku ne može dobiti od ljudi”.

“Moram priznati da sam razočaran takvim epilogom, ali sam istodobno svjestan i kako su radnici nakon pet godina razočarani te su prestali vjerovati u institucije, u državu i u konačno rješenje”, rekao je Kutlača. Dodao je sa će Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije inzistirati na održavanju sjednice Nadzornog Odbora tvrtke te na vrlo konkretnim aktivnostima koje uprava mora poduzeti na izvkačenju iz ove situacije.

Osudio je nedolazak predsjednika Uprave TESU-a pred radnike, ali i izrazio uvjerenje kako postoje modeli kako poslovno i političko okruženje mogu pomoći tvrtki. “Svi sve znaju, samo se pitam zašto to ne čine i ne pomognu tim radnicima”, kazao je Kutlača i zaključio kako se TESU u konačnici mora privatizirati.

Komentiraj

FOTO:Dusko Marusic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.