Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova RH Vesna Pusić u govoru na otvaranju treće međunarodne konferencije “Financiranje za razvoj” koja se do četvrtka održava u Adis Abebi, pozvala je na veću ulogu malih donatora, zemalja s manjim prihodima, u razvojnoj suradnji i specifičnim projektima u zemljama s kojima žele suradnju.

“Na rubu smo postizanja dogovora. Uvijek će biti razlika u mišljenjima između nas, ali svi se trebamo usredotočiti kako ne bismo propustili ovu priliku za postizanje sporazuma koji će svima biti na korist”, rekla je Pusić, koja je potpredsjednica skupa u Adis Abebi, naglasivši kako konferencija ima za cilj osigurati financijsku i nefinancijsku pomoć, ali prije svega pridonijeti izgradnji partnerskih odnosa između zemalja.

“Male zemlje su važne kao donatori inicijalnih sredstava ako želimo postići globalni konsenzus o razvojnoj suradnji kao jedan od tek nekoliko najvažnijih instrumenata međunarodne komunikacije i odnosa između država”, naglasila je hrvatska ministrica, dodavši da od razvojne suradnje svi imaju koristi. “Ako nije iskvarena i umišljena, ako ne postoje skrivene namjere, svi imaju koristi, i zemlja primateljica sredstava i zemlja koja sredstva daje”. kazala je.

Po njezinim riječima, tri najkorištenija koncepta u razvojnoj suradnji su novac, znanje i partnerstvo, od kojih bi većina ljudi najvažnijim proglasila novac.

“No, postoje zemlje u koje je uložen veliki novac, a ishod je bio kaos, poput Iraka. To pokazuje da samo novac nije dovoljan”, kazala je pusić na kraju izlaganja, poručivši nazočnima da će svoja stajališta potanko razjasniti tijekom sutrašnjeg govora.

Komentiraj

PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.