Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić sastat će se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi 28. listopada, tvrdi u ponedjeljak beogradski tisak, pozivajući se na diplomatske izvore.

Srbijanski premijer bit će u Rusiji primljen na najvišoj državnoj razini, a razgovarat će i s predsjednikom ruske vlade Dmitrijem Medvedevom, pišu Večernje novosti, navodeći da je ovaj posjet detaljno priprema već tjednima i konačno je određen konkretan datum.

Teme razgovora tijekom Vučićeva posjeta Kremlju bit će, prije svih, razvoj političkih i gospodarskih odnosa dviju zemalja, investicije Rusije u Srbiji, izgradnja plinovoda Turski tok, čiji bi jedan krak trebao ići i kroz Srbiju, politika Beograda prema Kosovu i Republici Srpskoj te aktualna izbjeglička kriza, navodi list.

U izaslanstvu Srbije bit će i brojni gospodarstvenici koji će s susresti s predstavnicima najvećih ruskih tvrtki i razgovarati o predstojećim konkretnim poslovnim aranžmanima, a cilj je da se “produbi i unaprijedi suradnja, prije svega u području poljoprivrede, energetike, infrastrukture i automobilske industrije”, pišu Večernje novosti.

Posjet Vučića Moskvi potvrđen je i iz njegova ureda nakon što se u nedjelju sastao s ruskim veleposlanikom u Beogradu Aleksandrom Čepurinom.

Vučić je u posljednja četiri mjeseca dva puta boravio u službenom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, a odlazak u Kremlj uslijedit će nakon tek nešto više od mjesec dana od prošlotjednog posjeta Washingtonu, gdje se Vučić sastao s potpredsjednikom SAD-a Josephom Bidenom i američkim državnim tajnikom Johnom Kerryem.

Vučić je u posjetu Moskvi prethodno bio u srpnju 2014. godine, a s Putinom se nakratko sastao i u listopadu u Beogradu, gdje je ruski predsjednik nazočio vojnoj paradi u povodu obilježavanja 70. obljetnice savezničke pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.