U Hrvatskoj su u nedjelju ujutro otvorena birališta na kojima birači odlučuju o novom sazivu Hrvatskog sabora. Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, osam pripadnici nacionalnih manjina. Za Sabor se glasuje u Hrvatskoj, te u još 48 država diljem svijeta, pravo biranja ima oko 3, 8 milijuna birača.

Do zatvaranja birališta, u 19 sati, na snazi je izborna šutnja. Osmi su to saborski izbori, prvi parlamentarni na kojima birači imaju preferencijski glas, dakle na listi za koju glasuju mogu zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, odnosno kojeg preferiraju u odnosu na sve druge kandidate s te liste.

Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, imat će prednost pred drugim kandidatima, bez obzira na poredak, odnosno mjesto na listi. Za naklonost birača bore se političke stranke i koalicije, nezavisni i kandidati nacionalnih manjina, kandidata je više od 2.300 sa 166 listi, mahom stranačkih.

 19:01 Zatvorena birališta, ovo su izlazne ankete

Prema izlaznim aketama, vodeće hrvatske koalicije Hrvatska raste i Domoljubna koalicija potpuno su poravnate. Obje koalicije osvajaju 56 mandata. Na trećem mjestu nalazi se MOST sa 18 mandata. Po tri mandata osvajaju Živi zid i IDS, a HDSSB-u i Bandić Milan 365 po dva mandata.

17:15 Do 16:30 sati na birališta izašlo 46.57% birača

Državno izborno povjerenstvo objavilo je na svojim stranicama kako je do 16:30 sati glasalo 46.57%, ili 1.508.852 birača. Najveći odaziv zabilježen je u prvoj izbornoj jedinici, gdje je na birališta izašlo 51.62%. U svim ostalim izbornim jedinicama odaziv je ispod 50%.

U prvoj izbornoj jedinici izašlo je 51,62 posto birača, u drugoj 46,64, u trećoj 48,71, u četvrtoj 45,36, u petoj 41,91, u šestoj 47,81, u sedmoj 49,24, u osmoj 44,52, u devetoj 44,35 i u desetoj 46,55 posto birača.

Na prošlim parlamentarnim izborima do 16:30 sati na birališta je izašlo 46.06% birača.

16:55 I svjetske agencije i mediji prate izbore u Hrvatskoj

O parlamentarnim izborima u Hrvatskoj pišu i sve vodeće svjetske agencije i mediji. BBC navodi kako su ovo prvi parlamentarni izbori od ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine. Jedna od najvažnijih pitanja je i izbjeglička kriza, dodaju.

Pobjednik neizvjesnih izbora, osim s izbjegličkom krizom, biti će suočen i sa slabom ekonomijom. Navode kako je nezaposlenost u Hrvatskoj treća najviša u Europskoj uniji (15.4%), nezaposlenost mladih 43.1% također treća najviša. Dodaju i kako se zemlja već šest godina nalazi u recesiji, ali posljednju je godinu zabilježen rast.

15:00 BIRALIŠTA ZA VOLONTERE: U Slavonskom Brodu glasaju i angažirani u zimskom centru za izbjeglice

U Slavonskom Brodu u nedjelju na parlamentarne izbore izlaze i građani koji se u tom gradu privremeno nalaze, a riječ je o pripadnicima policije te zaposlenicima i volonterima humanitarnih organizacija trenutno angažiranima u zimskom centru za izbjeglice.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u Slavonskom Brodu je rekao da je izlazak na birališta omogućen svima koji su trenutno angažirani u izbjegličkom centru, a na glasačkom mjestu u Slavonskom Brodu i sam je obavio svoju građansku dužnost. VIŠE OVDJE

14:00 HAKOM-u proslijeđeni brojevi s kojih su slani SMS-ovi

Državno izborno povjerenstvo (DIP) poručilo je u nedjelju kako je Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) proslijedilo pregled brojeva koje su mu dojavili građani, a sa kojih su im upućene promidžbene SMS poruke.

DIP je to učinio kako bi HAKOM u okviru svojih nadležnosti poduzeo mjere u svrhu utvrđivanja korisnika tih brojeva, te njihova blokiranja, kako bi se onemogućilo daljnje uznemiravanje birača slanjem sms promidžbenih poruka. VIŠE OVDJE

13:00 ODLIČAN ODAZIV: Do 11.30 sati na izbore je izašlo 685.837 birača

Hrvatski birači u velikom su broju izašli na nedjeljne izbore za Hrvatski sabor, prijepodne je to učinilo njih 685. 837, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Podaci su to o odazivu do 11, 30 sati koje je dostavilo 85 posto biračkih mjesta na kojima je upisano oko 3, 2 milijuna birača. Dakle, od toga broja glasovalo je 21, 5 posto birača, precizirao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Odaziv birača bolji je nego na izboriama 2011. godine, tada je do 11, 30 sati glasovalo 566.000 birača, odnosno 16, 4 posto.

12:00 KRŠENJE IZBORNE ŠUTNJE: Građanima i dalje stižu promidžbeni SMS-ovi

Iako izborna šutnja traje do zatvaranja birališta u 19 sati, neki političari i stranke i dalje se ne pridržavaju pravila. Najviše kršenja izborne šutnje ima na Facebooku, a građani i danas primaju SMS poruke s pozivima da izađu na izbore i glasaju za određenu stranku.

Građani, baš kao i jučer, i danas primaju SMS poruke na kojima piše: “Poštovani, nedjelja 08. studeni je RADNI DAN.Idemo delati!”

“Poštovani, Vaš glas bit će naša snaga. ZA jaki HSS, ZA jaku Hrvatsku! Kandidati HSS-a”, još je jedna poruka koja je danas poslana građanima.

Građani danas primaju i pozive, navodno iz političkih stranaka, a poziva ih se da izađu na glasanje.

11:30 DIP opet upozorava

DIP je ponovno priopćenjem upozorio sve sudionike izbornog procesa da poštuju izbornu šutnju do 19 sati.

“Kršenjem izborne šutnje osobito se smatra objavljivanje promidžbenih poruka u medijima, fotografija kandidata, postavljanje novih promidžbenih plakata ili letaka, telefonski pozivi, SMS-ovi ili elektronička pošta biračima, postavljanje novih statusa, videoklipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, a koje se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža”, priopćeno je iz DIP-a.

U nedjeljno prijepodne DIP se opet oglasio priopćenjem u kojemu je zatražio od HAKOM-a da blokira brojeve koji građanima šalju SMS poruke.

Državno izborno povjerenstvo zaprimilo je brojne poruke građana koji danas dobivaju SMS-ove kandidata. Sve brojeve DIP je proslijedio HAKOM-u kako bi utvrdili čiji su to brojevi te blokirali iste.

Komentiraj