Jubilej milosrđa, Sveta godina koju je proglasio Papa Franjo a završava se 20. studenog, privukla je u Rim više od 20 milijuna hodočasnika i vratila “zaboravljenu” temu milosrđa u središte Crkve, ocijenila je u četvrtak Sveta Stolica.

Mons. Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, ocijenio je da je u jubilejskim događajima sudjelovalo 20,414.437 ljudi. Do tog broja je došao zbrojivši broj kršćanskih hodočasnika na Trgu svetog Petra i sudionika na Papinim audijencijama povezanim s Godinom milosrđa.

Papa Franjo je osobno otvorio prva Sveta vrata u Banguiju, svečanim činom kojim je htio promicati mir u Srednjoafričkoj Republici.

“Crkva je htjela upraviti pogled na bitno, na milosrđe, središte Evanđelja”, a ne samo privući velik broj sudionika, rekao je mons. Fisichella.

Po njegovim riječima, teolozi su “zaboravili” temu milosrđa u svojim promišljanjima, a ta je tema bila zanemarena i u crkvenom učenju. “Sada se vratila u središte razmišljanja kršćanskog života”, istaknuo je.

Ovu prvu Svetu godinu nakon Jubilejske godine 2000./2001. koju je proglasio Ivan Pavao II. obilježila su brojna događanja poput kanonizacije Majke Terezije iz Kolkate u rujnu. Papa Franjo će u petak primiti u Vatikanu više tisuća ljudi iz dvadesetak europskih zemalja koji žive u siromaštvu.

Svetu godinu su pratile jake mjere sigurnosti pošto je Islamska država uputila više prijetnja Vatikanu.

Komentiraj