Istarski župan Valter Flego u ponedjeljak je nakon sastanka sa saborskim zastupnicima iz Istre o prijedlogu reorganizacije bolničkog sustava u Hrvatskoj poručio da Istrani ne pristaju na to da pulska Opća bolnica dobije status subregionalne bolnice, već inzistiraju da ostane županijska bolnica regionalnog značaja, sa svim djelatnostima koje obavlja danas.

“Svih osam istarskih saborskih zastupnika složilo se da ne želimo i ne pristajemo na to da pulska Opća bolnica dobije status nekakve subregionalne bolnice, već inzistiramo da ona ostane ono što je danas, županijska bolnica regionalnog značaja, sa svim djelatnostima koje obavlja. To je jedinstveni zaključak sastanka na kojemu je bila i v.d. ravnateljica bolnice”, izjavio je Flego po završetku sastanka zatvorenog za javnost.

HDZ-ova Vlada napada pulsku bolnicu

Ustvrdivši kako su osim materijalne i financijske sigurnosti za normalan život građana najbitnije stvari obrazovanje i zdravlje, SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin ustvrdio je da od početka svog mandata HDZ-ova Vlada napada obje strane, a zadnji napad “dogodio se upravo na pulsku bolnicu”.

“Ne znam zašto su predvidjeli da se spusti razina bolnice s regionalne na neku nepostojeću, nejasnu i nedefiniranu subregionalnu razinu. Mi u Istri se oko mnogo toga možemo ne slagati, ali kada su važna pitanja u igri, onda ćemo uvijek skupiti glave i zajedno pokrenuti inicijative koje će biti na dobrobit građana. To smo učinili i danas, jednostavno smo poslali jasnu poruku – ne možete se igrati sa zdravljem, a samim time i životima građana Istre” – naglasio je Grbin.

Prvi koraci su već poduzeti jer su saborski zastupnici iz Istre još prije mjesec i pol dana uputili zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona kojim je obustavljena sanacija, a sada će uputiti pismo ministru zdravlja Dariju Nakiću. “On očito nema pojma o  zdravstvenoj situaciji u Istri, zatražit ćemo pojašnjenja ali istodobno upozoriti da ne dira u ono što smo dobro napravili za građane. Slijedeći koraci ovisit će o postupanju vladajućih”, rekao je Grbin.

Govoreći o prekidu sanacije pulske bolnice, Flego je podsjetio da je Istra jedina županija u Hrvatskoj koja je podigla kredit kako bi se saniralo stanje, međutim krajem prošle godine, dok je država gospodarila bolnicom, njezino je poslovanje bilo u minusu od oko 43 milijuna kuna.

Za pulsku bolnicu isti limit kao i za zadarsku

“Smatramo neprihvatljivim da moramo vraćati kredit kojim smo sami išli u sanaciju, da vraćamo 25 posto kredita za izgradnju nove bolnice i još trebamo prihvatiti taj novi teret. Stoga predlažemo za pulsku bolnicu slične mjesečne limite koje financira  HZZO kao i usporedive bolnice iste veličine i značaja, poput zadarske bolnice, umjesto da su nam limiti manji. Kao osnivači bolnice i dalje ćemo raditi na racionalizaciji poslovanja, no to je teško provesti dok je bolnica na dvije lokacije”, rekao je Flego dodavši kako će se rashodi smanjiti kada bolnica bude na jednoj lokaciji.

Na pitanje zna li što znači status subregionalne bolnice Flego je odgovorio kako bi to, prema neslužbenim najavama iz medija, trebalo značiti da se neke djelatnosti obavljaju u drugim bolnicama, a ne više u pulskoj. “To znači da bi neke djelatnosti ‘pobjegle’ iz Istre, a time bi pala kvaliteta zdravstvene zaštite naših građana, što je neprihvatljivo. Osim toga, smanjila bi se sredstva koja su ionako niža od istih bolnica u Hrvatskoj”, rekao je Flego.

Dodao je kako je već u dva navrata razgovarao s ministrom Nakićem o budućoj sudbini pulske bolnice, te će ponovno zatražiti sastanak nakon što je dobio potporu istarskih saborskih zastupnika.

V.d. ravnateljice pulske Opće bolnice  Irena Hrstić napomenula je kako je bolnici mjesečno potrebno između 600 i 700 tisuća kuna za rad na dvije lokacije, a rashodi su maksimalno smanjeni kroz 12 milijuna kuna uštede na godišnjoj razini. “Teško je ići u daljnju racionalizaciju, koja bi bila bazirana na poslovanju na dvije lokacije”, ustvrdila je Hrstić.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.