Talijanska obalna straža spasila je u subotu 1800 imigranata sa sedam prepunih brodova, dok je pet tijela pronađeno na velikom gumenom čamcu s još 212 izbjeglica, objavila je straža u nedjelju.

Tijela su nađena na čamcu tijekom akcije spašavanja, rekao je glasnogovornik obalne straže. Uzrok smrti još nije poznat.

 

  • U Italiju ih je ove godine morskim putem stiglo 90.000

 

Sredozemno more postalo je smrtonosna barijera za imigrante kojih je prošle godine poginulo 3500, a ove gotovo 2000. Većina ih bježi od siromaštva i nasilja na Bliskom istoku i u Africi.

Nacionalnost pristiglih u subotu nije poznata, ali je većina izbjeglica ove godine stigla iz Eritreje, Nigerije, Somalije, Sudana i Sirije, pokazuju podaci UN-ove agencije za izbjeglice.

U Italiju ih je ove godine morskim putem stiglo 90.000, a 2014. 170.000, navodi agencija. Većina želi otići u bogatiju sjevernu Europu, uključujući Englesku preko Calaisa u Francuskoj.

Noćni pokušaji gotovo 5000 imigranata okupljenih u Calaisu da silom uđu u tunel između Francuske i Britanije izaziva gnjev javnosti i ozbiljne poremećaje u protoku ljudi i roba između dviju zemalja.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakSP plivanje: Štafete SAD-a i Australije bez finala
Sljedeći članakMenta je začin i lijek
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.