22.42 Izjave ministra unutarnjih poslova Hrvatske čija se imigracijska politika raspala u roku od jednog dana “ne mogu se uzeti zaozbiljno”, rekao je u nedjelju mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

On je time komentirao riječi Ranka Ostojića o tome na koji način Mađarska postupa s migrantima.

Ostojić je, kaže ministar Szijjarto, u nedjelju poručio Mađarskoj da ne dijeli lekcije Hrvatskoj o postupanju s migrantima, nakon što je kroz tu zemlju prošlo pola milijuna njih, što registriranih a što ne.

Szijjarto je kazao da je Mađarska ove godine primila više od 210.000 ilegalnih migranata, pobrinula se za njih i registrirala ih, kao što nalažu pravila EU-a.

Naglasio je da je razlog što “mali broj” njih nije registriran taj što su odbijali surađivati s mađarskim vlastima.

“Hrvatska je s druge strana najavila nakon jednog dana da nije u stanju registrirati migrante i prestala je surađivati s Europom”, kazao je Szijjarto.

Upitao je Ostojića kako je Hrvatska mogla “pasti na schengenskom testu za samo jedan dan”.

Ministar Ostojić ponovio je u nedjelju da Hrvatska neće biti sabirni centar za izbjeglice EU-a, a svima koji Hrvatskoj prigovaraju da ne poštuje međunarodne propise poručio da se zapitaju što su sami napravili.

“Svi koji nam prigovaraju da tranzitiramo nekoga, da ne poštujemo pravila, Dublinske konvencije i slično trebaju se zapitati što su sami napravili”, izjavio je Ostojić na konferenciji za novinare na ulazu u kamp koji je uz državnu cestu na izlazu iz Opatovca prema Iloku podignula Hrvatska vojska za privremeni smještaj migranata koji ulaze u Hrvatsku.

22.05 Hrvatski premijer Zoran Milanović i slovenski Miro Cerar razgovarali su ponovno u nedjelju o aktualnoj situaciji s izbjeglicama te o zajedničkom nastupu na sastanku Europskog vijeća u srijedu u Bruxellesu, potvrđeno je iz hrvatske vlade.

Milanović i Cerar u subotu su odvojeno kazali da su razgovarali već nekoliko puta te da su u kontaktu u svezi s izbjegličkom krizom.

Njih dvojica bit će među europskim čelnicima koji će se okupiti u srijedu na izvanrednom summitu u Bruxellesu.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u pozivnom pismu za summit istaknuo je da će se Europa s izbjegličkim problemom suočavati još godinama i da se zato treba tražiti sveobuhvatni odgovor na krizu.

Tusk je istaknuo da u EU predugo traje rasprava u kojoj se odgovornost prebacuje s jednih na druge.

“Postoji dugi popis pitanja u kojima jedni mogu optuživati druge, ali to nam neće pomoći u traženju zajedničkog rješenja. Danas apsolutno moramo dogovoriti smjernice koje možemo provoditi kako bismo pomogli jedni drugima. Stoga tražim od svih nas da iskreno raspravljamo o tome što EU može učiniti da pomogne svojim zemljama članicama u rješavanju ovog problema”, rekao je Tusk u svojem pozivnom pismu.

Na summitu će se razgovarati o tome kako pomoći zemljama članicama čije su granice ujedno i vanjske granice EU-a, o suradnji po tom pitanju sa zemljama zapadnog Balkana, Turskom i zemljama u sirijskom susjedstvu te financijskoj pomoći UNHCR-u i Svjetskom programu za hranu.

UNHCR je objavio da će broj migranata u Europi idućih dana nastaviti rasti i da bi mogli bi potražiti nove rute te je pozvao Europsku uniju da sljedeći tjedan iskoristi zadnju priliku za rješavanje izbjegličke krize.

21.19 Na željezničku postaju Botovo u nedjelju oko 18 sati došao je još jedan vlak iz Tovarnika s između 1.400 i 1.500 migranata, koje je policija po izlasku iz vlaka preusmjerila na ilegalni granični prijelaz s Mađarskom, preko kojega je u zadnja dva dana prešlo najmanje 8.000 izbjeglica.

Migranti su dovezeni u 11 vagona te preusmjereni na ilagelani granični prijelaz udaljen dva kilometra od Botova.

Tijekom noći se ne očekuju novi dolasci migranata vlakom, no nije isključen njihov dolazak autobusima.

20.22 Austrijanci procjenjuju da bi ovaj vikend mogli zaokružiti s 20.000 izbjeglica. Usko grlo u Hrvatskoj i nadalje se nalazi u Tovarniku. Podignut kamp pomaže pri kišnom vremenu.

17.59 Iako su tijekom dana mađarske vlasti pojačale vojnu prisutnost kod graničnog prijelaza Beremend na granici s Hrvatskom kod Petrovog sela, a nakon toga na graničnom prijelazu postavili i čelična vrata, u nedjelju poslijepodne ipak su počele propuštati autobuse s izbjeglicama koji stižu iz Tovarnika, doznaje se u Ravnateljstvu policije.

Izbjeglice su u petak mogle prelaziti preko ovoga prijelaza u Mađarsku, odakle ih se autobusima dalje prevozilo prema Austriji, ali su se, s obzirom na postavljanje čeličnih vrata, pojavile dvojbe hoće li im mađarske vlasti i dalje dopustiti prolaz.

U policiji ističu kako prelazak izbjeglica preko graničnog prijelaza Baranjsko Petrovo Selo i njihov prihvat na mađarskoj strani za sada funkcionira normalno.

MUP je priopćio da je tijekom dana iz Tovarnika prema mađarskoj granici otišlo oko 1.600 migranata. Prijevoz osoba do granice organizira se i dalje, dok je u Opatovcu izgradnja privremenog šatorskog naselja u kojem će se smjestiti migranti kako bi se sklonili od kiše i kako bi im se osigurali humaniji uvjeti.

U Opatovcu će migranti boraviti najduže 36 do 48 sati, a od tamo će ih se transportirati prema granici. Do sada je u Hrvatsku, od početka izbjegličke krize, ušlo ukupno nešto manje od 27 tisuća, a u Tovarniku se i dalje očekuje veliki priljev migranata, kažu u MUP-u.

17.22 Hrvatska vojska izgradila je izbjeglički kamp na starom Ininom postrojenju kod Opatovca sa 200 šatora u koji planiraju smjestiti 4800 izbjeglica.

16.43 Mađari još uvijek nisu Hrvatskoj vratili vlak koji su u dramatičnim okolnostima zaplijenili u petak predvečer. Tada je u 10 vagona bilo oko tisuću izbjeglica i 36 hrvatskih policajaca. Policajce su nakon kraćeg zadržavanja vratili a strojovođe su zadržali na trosatnom ispitivanju.

U Tovarniku se pritisak ne smanjuje.

Više od 2000 izbjeglica i migranata do sada je iz Hrvatske prešlo u Sloveniju, od čega skoro tisuću u zadnja 24 sata, objavila je u nedjelju ujutro slovenska policija. Oko 400 njih koji su noć proveli pred granicom blizu graničnog prijelaza Bregana po zadnjim bi informacijama u slovenske prihvatne centre trebalo biti organizirano prebačeno tijekom dana.

Policijska uprava Novo Mesto koja koordinira prihvat izbjeglica na tom dijelu granice objavila je u subotu navečer da je uspostavljena bolja suradnja s hrvatskim pograničnim tijelima koja ih sada obavještavaju o dolasku pojedinih skupina, a da je u kontaktu s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem potvrdio je prije toga u Novom Mestu i slovenski premijer Miro Cerar, te rekao da je potreban hitan dogovor o rješenju izbjegličke krize na razini Europske unije o preraspoređivanju tereta koji sada pada samo na neke članice. Cerar je rekao da slovenska policija dobro obavlja svoje zadaće, postupajući prema izbjeglicama i migrantima humano i bez nasilja, da kontrolira “zelenu granicu” prema Hrvatskoj i da za sada nije potreban dodatni angažman vojske.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u subotu navečer za Slovensku televiziju da Slovenija može “privremeno” primiti najviše oko 9000 izbjeglica i migranata jer je to kapacitet koji ima na raspolaganju za njihov smještaj, te da je u vezi s nalaženjem rješenja u stalnom kontaktu s Austrijom i Njemačkom, pri čemu je upozorio da se mogu očekivati novi valovi migranata zbog čega treba naći zajedničko rješenje situacije na razini Europske unije.

Tijek događaja:

15:15 Mađari postavljaju čeličnu ogradu na graničnom prijelazu Baranjsko Petrovo Selo-Beremend, javio je HRT.

12:40 Granični prijelaz Horgoš 1 jutros su otvorili mađarski i srpski ministar unutarnjih  poslova Nebojša Stefanovič i Šandor Pinter, objavio je B92. Otvoren je i prijelaz Horgoš 2.

 

12:00 Od 16. rujna 2015. godine u Republiku Hrvatsku ušlo je nešto više od 25 tisuća migranata. I dalje je veliki pritisak migranata na području PP Tovarnik gdje se trenutno nalazi oko 3900 ljudi, koji će se tijekom dana autobusima i vlakom prevoziti prema graničnim prijelazima s Mađarskom, objavio je MUP. Na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana i Harmica) trenutno se nalazi oko 700 migranata koji čekaju ulazak u Sloveniju.

 

10:37 Ministar Ostojić u Tovarniku provjerio je kako teku radovi na podizanju šatorskog naselja za 5 tisuća ljudi

9:10 Kanadska vlada obvezuje se, ako ostane na vlasti nakon listopadskih izbora, da će primiti 10.000 sirijskih izbjeglica u roku godinu dana zahvaljujući pojednostavnjivanju administrativnih procedura, izjavio je u subotu ministar imigracije Chris Alexander.

9:00 Čelnik austrijskog Crvenog križa Gerry Foitik izjavio je za APU da je u Austriju u subotu došlo između 12.000 i 13.000 migranata. Zamjenik šefa policije u austrijskoj pokrajini Gradišće Christian Stella rekao je agenciji APA da ih Mađarska nije dovoljno upozorila na novi izbjeglički val.

8:30  Za sav promet zatvoreno je sedam graničnih prijelaza sa Srbijom i jedan prema Sloveniji, priopćeno je u nedjelju ujutro iz HAK-a.

Zatvoreni su granični prijelazi Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut i Batina zbog povećanog dolaska migranata iz Srbije a otvoreno je jedino Bajakovo. Kolona teretnih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo duga je oko 11km, a moguća su čekanja i na ulasku.

Promet je obustavljen sa Slovenijom na graničnom prijelazu Harmica a na graničnom prijelazu Bregana prema Sloveniji promet protječe jednim trakom na ulasku i izlasku. Na graničnom prijelazu Bregana do daljnjega je obustavljen promet teretnih vozila (kolona je duga oko 1,5km).

8:17 Prema informacijama koje su objavili slovenski mediji, do sada je od izbjeglica i migranata koji su ušli u Sloveniju njih nekoliko stotina prešlo u Austriju.

Među izbjeglicama je najviše Sirijaca, s slijede Afganistanci i Iračani. Njih više od 90 posto kao konačni cilj navode Njemačku ili skandinavske zemlje.

6:00 Slovenski premijer Miro Cerar u subotu je je prilikom obilaska Brežica i Novog Mesta rekao da se svi pristigli migranti u Sloveniji identificiraju i registriraju u skladu s Europskim pravilima, te da Slovenija i dalje nastupa kao čuvar Schengenske granice, te da se drži Dublinske uredbe o azilu.

Izbjegličkim valom trenutačno najopterećeniji slovenski granični prijelazi s Hrvatskom su po ocjenama slovenskih organa su Obrežje/Bregana i Rigonci/Harmica, a jučer je više stotina izbjeglica po prvi put smješteno i u veće gradove, u Ljubljanu i Maribor, koji su također dobili privremene prihvatne centre.

Komentiraj

FOTO: FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.