Kurdske snage uz potporu zračnih udara međunarodne koalicije odbile su najteži napad Islamske države u Iraku u pet mjeseci, rekli su u petak dužnosnici UN-a, prenose mediji.

Militanti IS-a pokrenuli su u srijedu koordinirani napad na nekoliko lokacija blizu Mosula na sjeveru Iraka. Oko 180 pripadnika IS-a ubijeno je u napadima koji su nastavljeni do četvrtka, rekli su američki dužnosnici.

Mosul je bio pod kontrolom IS-a od prošle godine. Militanti su počeli napadati položaje iračkih kurdskih Pešmerga u srijedu popodne upotrijebivši strojnice, automobile bombe, rakete i oklopljene buldožere, rekli su kurdski i američki dužnosnici.

“Ovo je bio najteži udarac IS-u od ljeta, Pešmerge su ih porazili”, rekao je Steve Warren, glasnogovornik američke vojske, navodi Washington Post.

General Mark Odom, najviši američki vojni dužnosnik u Iraku, rekao je da bi taj napad mogao biti pokušaj da se poremete planovi ponovnog zauzimanja Mosula.

Među ciljevima koje napada IS je Bašika, gdje su turske snage nedavno obučavale iračke Kurde, izazivajući spor s iračkom vladom.

U međuvremenu je 15-člano Vijeće sigurnosti prihvatilo rezoluciju sa svrhom da se Islamskoj državi onemogući financiranje. Tom se rezolucijom zahtijeva od zemalja da odlučno i dosljedno prekinu dotok financiranja IS-a, onemogućavanjem nezakonite trgovine naftom i antikvitetima.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakLeBron James zasjenio Duranta i Westbrooka
Sljedeći članakEKSPRES OTKAZ: Jose Mourinho napustio Chelsea
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.