Ruski stručnjaci u petak su otvorili crnu kutiju ruskog vojnog zrakoplova koji je Turska srušila 24. studenoga iznad sirijske granice, a otvaranje kutije izravno su prenosile ruske televizije.

Memorijska kartica s podacima leta je oštećena i prerano je reći hoće li sadržavati informacije.

Rusko ministarstvo obrane okupilo je dvadesetak ruskih i stranih novinara kako bi izravno pratili otvaranje crne kutije, a izravni prijenost osigurao je ruski informativni kanal Rusija 24.

“Prvi put otvaramo crnu kutiju tijekom izravnog prijenosa”, komentirao je na Rusija 24 general ruskog zrakoplovstva Sergej Dronov.

  • Pad ruskog zrakoplova izazvao je veliku diplomatsku krizu između Moskve i Ankare. Turska tvrdi da je zrakoplov letio iznad njezina zračnog prostora, što Rusija opovrgava i namjerava dokazati podacima iz crne kutije.

Vojnici navode da je crna kutija iz lovca bomabrdera Suhoj-24 pretrpjela štete, ali nije oštećena u vatri koju su izvazvali turski lovci F-16.

“Naši stručnajci izvukli su memorijsku karticu s podacima leta, ali ona je oštećena. Povjerenstvo će razgovarati o tome i pozvati međunarodne promatrače”, rekao je Sergej Bainetov, jedan od dužnosnika vojnog zrakoplovstva koji je nazočio otvaranju kutije.

U ponedjeljak će biti poznati zaključci analize crne kutije.

“Imamo dovoljno dokaza da ruski zrakoplov nije povrijedio turski zračni prostor”, rekao je general Dronov i dodao da je zrakoplov srušen u Siriji, 5,5 km od turske granice.

Od 14 međunarodnih stručnjaka koje je Moskva pozvala da nazoče otvaranju crne kutije, odazvala su se samo dvojica, britanski i kineski.

Ruski predsjednik Vladimir Putin tražio je od britanskog premijera Davida Camerona pomoć stručnjaka za analizu crne kutije.

Komentiraj