Podružnica Sindikata EKN-a u Imunološkom zavodu uputila je premijeru Tihomiru Oreškoviću otvoreno pismo kojim ga poziva da zajednički očuvaju stratešku, vrijednu i kvalitetnu proizvodnju lijekova iz krvi i virusnih i bakterijskih cjepiva, te upozorava da još nije provedena odluka prethodne Vlade o pretvorbi trgovačkog društva Imunološki zavod d.d. u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva.

Sindikat podsjeća da se kroz protekle tri godine svim sredstvima bori za opstanak proizvodnje te je vlasti upozoravao da treba žurno ulaganje u proizvodnju koja predstavlja strateški interes za Hrvatsku. Nažalost, bez rezultata sve do kolovoza 2015., kada je Vlada donijela odluku o preimenovanju trgovačkog društva Imunološki zavod d.d. u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva.
No, do danas ta odluka nije provedena u cijelosti, a ulaganje u proizvodnju dočekalo je i novu Vladu, upozoravaju iz sindikata.
Kako je ljudska krv nezaobilazna u liječenju i proizvodnji imunobioloških preparata, Imunološki zavod proizvodio je krvne derivate isključivo iz plazme prikupljene na području Hrvatske, čime slijedi naputak Vijeća Europe da su proizvodi iz plazme vlastitog porijekla namijenjeni vlastitoj populaciji ujedno i najbolje rješenje.
Krvni derivati, kao proizvodi iz ljudske krvi ili plazme, imaju posebnu stratešku važnost za svaku državu na svijetu. Razlikuju se od svih ostalih lijekova iz dva ključna razloga – potječu iz ljudske krvi i sastoje se od biološkog, potencijalno infektivnog materijala, gdje se primjenom pacijentu mogu prenijeti krvlju prenosive bolesti. U polustoljetnoj kliničkoj primjeni krvnih derivata proizvedenih u Imunološkom zavodu nema zabilježenog prijenosa virusnih bolesti, naglašava se u pismu.
Višegodišnjim zanemarivanjem i neulaganjem u modernizaciju proizvodnih pogona, Imunološki zavod je doslovno bačen na koljena, izgubljene su proizvodne dozvole, a ako se u kratkom roku ne nađu sredstva za kapitalna ulaganja na sadašnjoj lokaciji i paralelno s time ne krene u izgradnju novog pogona, Hrvatska će izgubiti kvalitetne i sigurne pripravke i produbiti “rupu u proračunu“ trajnim uvozom višestruko skupljih lijekova, koje možemo i znamo proizvesti i sami, ističe sindikat u pismu Oreškoviću.
Ministar zdravlja Dario Nakić razgovarao je prošlog tjedna s v.d. ravnateljicom Imunološkog zavoda Nevenkom Kovač o situaciji u Zavodu i problemima s ishođenjem dozvole za proizvodnju. Ministar je rekao kako je djelomično upoznat sa situacijom u Imunološkom zavodu. To je problem koji postoji godinama, pa treba vidjeti kakve su mogućnosti pokretanja određenog dijela proizvodnje i koliko bi se njihovi proizvodi mogli koristiti u Hrvatskoj, rekao je Nakić.

Komentiraj

FOTO:Marko Prpic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.