Talijanski premijer Matteo Renzi kritizirao je u četvrtak Europsku uniju što je zanemarila područje Sredozemlja i proteklih se godina fokusirala se na istočnu Europu.

“Europa je u tom razdoblju propustila priliku”, rekao je Renzi na otvaranju trodnevne konferencije MED 2015. posvećene Sredozemlju.

“Širila se na istok i zbog toga nije obraćala pozornost na Mediteran. Pogleda usmjerenog na istok, izgubila je interes za Sredozemlje”, dodao je.

Konferencija će se baviti suradnjom i sigurnošću na Mediteranu te izbjegličkom krizom. Renzi je upozorio na važnost kulture u borbi protiv terorizma.

“To je obrambeni sustav našeg društva protiv fanatizma”, istaknuo je talijanski premijer.

Renzi je rekao da je uništenje Islamske države apsolutni prioritet, ali su za to potrebne strategije, a ne ad hoc rješenja.

Konferencija, kojoj su domaćini Italija i Institut za međunarodne političke studije (ISPI), okupila je više od 150 sudionika, među ostalima ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i šeficu europske diplomacije Federicu Mogherini.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.