Zagrebački Gradski ured za zdravstvo u ponedjeljak je upozorilo građane Zagreba kako će u idućih nekoliko dana biti umjerena do velika opasnost od toplinskih udara.

Umjerena je opasnost najavljena za Zagrebačku regiju od utorka, a krajem tjedna i velika opasnost. Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda u slijedećim danima potreban je poseban oprez pri izlaganju suncu i toplini u Riječkom, Splitskom i Dubrovačkom klimatskom području gdje nastupa velika, a od četvrtka se očekuje i vrlo velika opasnost od toplinskog vala na zdravlje ljudi.

 

  • “Toplinski val umjerene opasnosti može izazvati dehidraciju sa simptomima glavobolje, suhe kože i usana, povećane tjelesne temperature, ubrzanog rada srca i mučnine. Jedina prevencija je uzimanje većih doza tekućina, a najvažnije vode”, upozoravaju iz Gradskog ureda.

 

Uz dehidraciju, suhu i crvenu kožu te ubrzan bilo, toplinski val velike i vrlo velike opasnosti može izazvati i sunčanicu, pretjeranu vrućinu, mučninu i povraćanje, grčeve, prestanak reguliranja tjelesne temperature, iznenadni kolaps i pad tlaka, glavobolju, vrtoglavicu, pulsiranje u grudima i ušima, a u najgorim slučajevima može biti i po život opasno.

Savjetuju kako je u danima opasnosti od toplinskog vala važno izbjegavat direktno izlaganje suncu između 10 i 17 sati, piti dovoljno tekućine, vodu ili nezaslađeni čaj, pića bez alkohola, nositi laganu zaštitnu odjeću i obuću, sunčane naočale i šešire, smanjiti fizički napor, držati se hlada, rashladiti se boravkom u hladnijim ptostorima i tuširanjem mlakom vodom. Važno je ne ostavljati starije osobe, djecu i kućne ljubimce bez nadzora na suncu. Preporuča se i konzumacija laganije hrane bogate vodom (svježe voće i povrće, juhe).

Komentiraj