Hrvatski premijer Tihomir Orešković odvojeno se u četvrtak ujutro sastao s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom  Tuskom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.
Ovo je prvi posjet Bruxellesu novog hrvatskog premijera i riječ je o susretima upoznavanja.
Premijer Orešković će u četvratk i petak sudjelovati prvi put na summitu čelnika zemalja članica EU-a.
Popodne prije početka summita, imat će i bilateralni sastanak s britanskim premijerom Davidom Cameronom, budući da je britansko pitanje najvažnija tema ovog summita.
Premijer Orešković u srijedu navečer sudjelovao je na radnoj večeri na kojoj se razgovaralo o zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti koju je organizirao predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.  Na sastanku su sudjelovali i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, slovenski premijer Miro Cerar, predsjednici Srbije i Makedonije Tomislav Nikolić i Gjorge Ivanov, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politikiu Federica Mogherini i povjerenik za proširenje i susjedstvo Johannes Hahn te nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders.
Na upit novinara hoće li se zatvoriti schengenske granice, predsjednik Komisije Juncker je pozirajući foto-reporterima s premijerom Oreškovićem kratko odgovorio da je on “protiv zatvaranja granice”.
Prema slovenskim izvorima, na radnoj večeri u srijedu vrlo se kritično govorilo o odluci Austrije da pojača kontrolu na svojim granicama i smanji broj ulazak u zemlju.
Hrvatska, Slovenija, Srbija i Makedonija sebe smatraju samo tranzitnim zemljama za prolaz migranata i ne žele postati sabirni centri te će stoga reagirati na odluke susjeda. Dogovorili su se da će se međusobno koordinirati u slučaju promjene u pogledu propuštanja migranata preko granica.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.