Vlade bi trebale preuzeti odgovornost za zaštitu izbjeglica umjesto usvajanja nehumanih i nerealnih restrikcija na granicama na migrantskoj ruti, izjavio je u ponedjeljak povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra’ad Al Husein.

“Nastavak podizanja sve viših zidova protiv navale tih očajnika je čin okrutnosti i iluzije”, kazao je Zeid Ra’ad Al Husein na početku proljetnog zasjedanja Vijeća UN-a za ljudska prava.

Zeid je uputio apel za humaniji pristup migrantima nakon što je zbog niza restriktivnih mjera donesenih uzduž glavne migrantske rute preko Balkana u Grčkoj “zapelo” 25.000 izbjeglica i migranata.

U ponedjeljak je u Atenu došao trajekt s 1800 novih izbjeglica. Po UNHCR-u, oko 3000 ljudi dolazi na grčke otoke svaki dan.

 

  • Vrlo je napeto na makedonskoj-grčkoj granici gdje je policija ispalila suzavac na migrante koji su danas pokušali nasilno ući u tu zemlju iz Grčke.

Više stotina migranata probilo je ogradu, a policija je ispalila suzavac na gomilu koja je srušila metalnu barijeru te na tračnice gdje izbjeglice sjede odbijajući se maknuti, te traže prolaz u Makedoniju.

Broj migranata i izbjeglica blokiranih s grčke strane granice popeo na više od 7000 osoba, priopćili su u ponedjeljak grčka policija i mediji, a Makedonija je navodno u zoru pustila njih tristotinjak.

U Siriji susjednim zemljama utočište je našlo oko 4,7 milijuna izbjeglica, a njih milijun je prošle godine ušlo u Europu.

I dok je Zeid isticao potrebu da se pomogne ljudima koji bježe iz ratom zahvaćenih područja, ministri zapadnih zemalja zatražili su da se odgovorni za ratne zločine u Siriji dovedu pred Međunarodni kazneni sud u Den Haagu, tvrdeći da “neće biti mira bez istine i pravde”.

Komentiraj

FOTO:EPA/YANNIS KOLESIDIS
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.