Udrugaporeznih obveznika “Lipa” smatra da Vladin program reformi koji je predstavljen prošlog tjedna nije dovoljno ambiciozan, te da ne spominje neke od ključnih pitanja.

“Nacionalni program reformi predstavlja nastavak godišnjih ciklusa usklađivanja ekonomskih politika EU, tj. europskog semestra. Pohvaljujemo činjenicu da se tim programom ova vlada uhvatila u koštac s problemom javnog duga, a na čemu je udruga Lipa inzistirala od svojeg osnivanja u studenom 2014”, navodi se u priopćenju Lipe koje potpisuje predsjednik Zoran Löw.

Iako podržavaju mjere za smanjenje javnog duga, u Lipi se protive uvođenju poreza na nekretnine, jer smatraju dan je on prevara birača.

“Međutim, mislimo da se program ne bavi nekim od gorućih problema zemlje poput destimulativne porezne politike te korupcije i sukoba interesa u pravosuđu. Nadalje, smatramo da utire put daljnjem propadanju javnog zdravstvenog sustava.

Udruga poreznih obveznika Lipa ne može podržati ni najavljeno uvođenje poreza na nekretnine jer je takav potez suprotan predizbornim najavama te predstavlja prevaru birača”, navode iz Lipe.

Lipa podržava najavljeno smanjenje deficita i konsolidaciju javnog duga, kao i smanjenje administrativnog i parafiskalnog opterećenja gospodarstva, jer je “riječ o osnovnim preduvjetima za gospodarski rast i izlazak Hrvatske iz recesije”.

Podržavaju i reformu javne uprave, kurikularnu reformu te liberalizaciju tržišta usluga sukladno pravilima EU-a o slobodi unutrašnjeg tržišta.

“Široku mogućnost rada liječnika iz sustava javnog zdravstva u privatnim ustanovama smatramo svojevrsnim priznanjem da vlada ne planira javni sustav učiniti dovoljno poticajnim za one najbolje, a to želi kompenzirati otvaranjem vrata dodatnom radu liječnika izvan sustava, što će neminovno narušiti kvalitetu javnog zdravstva”, smatraju u Lipi.

Kako navode iz Lipe, reforma nigdje ne spominje mjere za suzbijanje korupcije u pravosuđu koje je umjesto dijela rješenja postalo dijelom problema, jer posljednji događaji iz tog područja ukazuju da je u Hrvatskoj ugroženo načelo vladavine prava, temelj svakog civiliziranog društva.

“Smanjite poreze koji guše poduzetništvo”

Zabrinjava ih i to  što se vlada, prema brojkama iz Programa konvergencije, zadovoljila trajnim strukturnim deficitom proračuna do kraja ovog desetljeća, a da u isto vrijeme nije hrabrije naznačila prostor za smanjenje poreznog opterećenja.

Porezi na dobit, njenu isplatu i kapitalne dobitke fundamentalno guše poduzetništvo i funkcioniranje tržišta kapitala, smatraju u Lipi, a što je još važnije, izrazita progresivnost poreza na dohodak s najvišom stopom od 40% koja se primjenjuje na srednje dohotke odbija tehnološke tvrtke, visokostručne zaposlenike i vrhunske menadžere, koji su motor razvoja.

“Apeliramo na vladu da u najkraćem mogućem roku ispravi ove nedostatke i objavi konkretan plan porezne reforme koja će zajamčiti ubrzanje tehnološkog i ekonomskog razvitka Hrvatske”, navode iz Lipe.

“Uvažavajući trenutni društveni i politički kontekst u kojem je nastao ovaj reformski paket, udruga Lipa ga smatra nedovoljno ambicioznim. Nastavit ćemo snažno podržavati potrebne strukturne reforme, a od vlade tražimo da njezina reformska agenda u budućnosti bude dosljednija i hrabrija”, zaključuje se u priopćenju Lipe.

Komentiraj