Udruga Fališ organizirala je nekoliko Festivala alternativne ljevice Šibenik. U otvorenom pismu ministrici kulture Nini Obuljen izrazila je nezadovoljstvo stavom koje spomenuto ministarstvo ima prema udruzi.

Oni su ovim putem odbili i donaciju od 10.000 kuna koje im je ministarstvo osiguralo jer kažu kako im to nije dovoljno da organiziraju program, a ove su godine planirali posebnu pažnju posvetiti stotoj godišnjici Oktobarske revolucije.

U nastavku pročitajte otvoreno pismo koje su uputili ministrici kulture Republike Hrvatske, Nini Obuljen Koržinek.

“Poštovana ministrice Obuljen Koržinek,

želimo Vas obavijestiti da Udruga FALIŠ, koja je do sada uspješno organizirala četiri Festivala alternative i ljevice Šibenik, ne želi prihvatiti potporu Ministarstva kulture koja nam je dodijeljena odlukom Kulturnog vijeća za inovativne umjetničke i kulturne prakse, a koje čine: Vanja Žanko, predsjednica, Hrvoje Juvančić, Vedran Perkov, Tea Hatadi i Jasminka Babić.

Poštovana ministrice, Festival alternative i ljevice Šibenik jedini je događaj te vrste na području jugoistočne Europe: održava se na javnom prostoru, njegovi sadržaji su besplatni za posjetitelje, impresivno posjećeni, i na njemu su, po prvi puta u Hrvatskoj nastupili: časna sestra Teresa Forcades, britanski novinar, ekonomski analitičar i aktivist Paul Mason, odvjetnica Juliana Assangea Renata Avilla, njemačka kazališna autorica i redateljica pri kazališta u Kölnu Angela Richter, grčki dokumentarist Aris Chatzistefanou… i cijela niska istaknutih domaćih autora.

Na FALIŠ-u su premijerno prikazani dokumentarni filmovi: „Fašizam d.o.o.“ i „Yes Man su revoltirani“, te održana hrvatska premijera kazališne predstave „Demokracija“, Zijaha A. Sokolovića.
Na FALIŠ-u su, također po prvi puta, predstavljene knjige: Marx nije mrtav autora Damira Pilića, , Smjena straže autora Andreja Nikolaidisa, Limenke i ciklame pokojne Jele Godlar Brešan, Dobro došli u pustinju postsocijalizma Srećka Horvata i Igora Štiksa, Informatičar staroga kova Kristijana Mirića…

U umjetničkom programu FALIŠ-a po prvi puta su održane izložbe: „(I)lustracija Hrvatske“ Alema Ćurina, „Beatange, stari pokvarenjak, punk-princeza i ostali“ – odabir radova L. Ferlinghettija, J. Kerouaca, V. Bukovskog. A. Ginsberga, W. S. Burroughsa… zatim izložba likovnih radova Boba Dylana, Patti Smith & Jerryja Garcije…

FALIŠ je jedini kulturni i javni događaj u Republici Hrvatskoj na kojem je obilježeno sedamdeset godina od pobjede nad fašizmom.
Na FALIŠ-u su, po prvi puta u javnom prostoru, debatirali predstavnici katoličke i pravoslavne crkve: fra Drago Bojić i otac Nikodim Kosović.

FALIŠ je, o čemu Vas može informirati državni tajnik u Ministarstvu kulture, Ivica Poljičak, inače jedan od posjetitelja naših programa, pokazao kako visoka umjetnost i kultura, političke debate u demokratskom ozračju i razgovori o važnim, ali medijski možda neatraktivnim temama, imaju svoju publiku u Šibeniku i cijeloj Dalmaciji, te kako decentralizacija kulture nije sintagma koja dobro zvuči, nego je prijeka potreba u današnjoj Hrvatskoj u kojoj se područje od Istre do Dubrovnika svodi na zimmer frei destinaciju, golf resort ili skupu kulisu, čemu uveliko pomaže i zagrebocentričnost Vašeg ministarstva koje minornim iznosima potpomaže ili potpuno ignorira događaje organizirane na neovisnoj sceni.

Za peto izdanje Festivala kao središnju temu smo planirali: 100 godina Oktobarske revolucije. Plan nam je bio – i ostao, da ne bude zabune, jer FALIŠ neće nestati zbog Vas, kao što zahvaljujući Vama i sličnima nije ni nastao – osvijetliti i na novi način promatrati događaj koji je promijenio svijet i čije su se posljedice na više razina osjetile u hrvatskoj povijesti. No, odlukom Kulturnog vijeća za inovativne umjetničke i kulturne prakse, te Vašim potpisom na nju, dodijeljena nam je potpora od 10.000 kuna, što je nedostatan iznos čak i za smještaj naših gostiju, a kamoli za produkciju – što je prosjek godišnjeg FALIŠ-a – barem jedne vrhunske izložbe, jednog performancea, hrvatske premijere filma i nekoliko premijernih predstavljanja knjiga. Hibridne žanrove i ostatak programa da ne spominjemo… To ipak vrijedi nešto više od 10.000 kuna, po našem knjigovodstvu i iskustvu, a i Vašem, sigurni smo.

Ovakvo smanjenje ionako nedostatnih sredstava, znantno manjih od kvalitete sadržaja koji produciramo, smatramo uvredljivim i jeftinim pokušajem da nas se „primiri“ svotom s kojom praktički ne možemo ništa, ali se, eto, ne možemo ni buniti. E, poštovana Ministrice, možemo. A kako bismo imali jasnu i poštenu poziciju, prvo što činimo je informiranje Vas i javnosti da ne želimo prihvatiti dodijeljenu potporu. Vas zato molimo da nadležnim službama u Ministarstvu javite kako ne moraju pripremati ugovore o suradnji između Ministarstva kulture i Udruge FALIŠ, jer – suradnje neće biti.

Sve najbolje, bez ikakve ironije, u 2017. godini žele Vam,
Emir Imamović Pirke, direktor FALIŠ-a
Srećko Horvat, urednik međunarodnog programa FALIŠ-a
Kruno Lokotar, urednik art programa FALIŠ-a”, stoji u pismu festivala FALIŠ.

Komentiraj