Više od pet milijuna američke djece ili gotovo sedam posto živi bez roditelja koji su u zatvoru, puno više nego što se ranije mislilo, pokazala je studija objavljena u utorak.

Analiza nevladine udruge Child Trends objavljena je u vrijeme kada je američki predsjednik Barack Obama reformu kaznenog zakona označio prioritetom svog drugog mandata.

U tih pet milijuna uključena su djeca do 18. godine života čiji je roditelj završio u zatvoru. Analiza je provedena na temelju podataka američkog ministarstva socijalne skrbi.

Godine 2007. taj se broj procjenjivao na 1.7 milijuna ili samo dva posto.

  • Istraživanje je pokazalo kako je veća vjerojatnost da će u zatvoru završiti roditelji crne i siromašne djece te one iz ruralnih područja. Taj rizik je dvostruko veći za crnu, nego za bijelu djecu.

Druge analize utvrdile su vezu između zatočenih roditelja i slabog zdravlja djece, problema u ponašanju, slabih ocjena u školi te psihičkih i mentalnih poremećaja u odrasloj dobi, kaže se u studiji Child Trendsa.

Šteta se može smanjiti boljom komunikacijom između djece i roditelja, ukidanjem stigmi sa zatvorenika i humanijim zatvorskim posjetama, ističu u udruzi.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.